Gepubliceerd 29-10-2012 11:50 Fa. Mandos-Knegtel

  • Datering van de gebeurtenis: Voornamelijk in de eerste helft van de 20e eeuw


Mijn echtgenote heeft (of beter gezegd, had) een Tilburgse peettante, een hartsvriendin van haar moeder uit de tijd dat ze nog gezamenlijk studeerden, rond de jaren dertig van de vorige eeuw.
Ze herinnert zich dit nadat ze onlangs een bijdrage van mij op deze site las over de Tilburgse wijnhandel onder de naam van de ‘fa. Wed. P.J. Knegtel'.

Haar peettante heette namelijk tante Ad (Adriana Johanna Maria) Mandos (1915-1996), wier moeder een ‘echte Knegtel' was, namelijk een dochter van Maria Cornelia Antonia Paulina Knegtel (1885-1967), getrouwd met Joannes Maria Alphonsus Mandos (1882-1963). Zie afbeelding 3.

De ouders van ‘tante Ad' dreven namelijk onder de naam ‘Mandos-Knegtel', tijdens de Tweede Wereldoorlog alsook nog nadien, een winkel in kledingwaren en manufacturen, gelegen aan de Tuinstraat/hoek Nieuwlandstraat.
Volgens mij kan ik me die winkel zelf ook nog vaag herinneren uit mijn kinderjaren, tijdens stadswandelingen met onze pa op zondagmiddag.

De ‘Mandossen' waren thuis met tien kinderen. Een ‘goed' katholiek gezin dus.

De kledingzaak was een voortzetting van de firma J. Mandos-Vinken, genoemd naar de vader en moeder van eerdergenoemde Joannes.

Bijgaand een drietal foto's via BeeldOnline, te weten twee van de betreffende winkel op de hoek van de Nieuwlandstraat/Tuinstraat in 1930 en 1915, alsook een van de eerdergenoemde ouders van ‘tante Ad'.

Maar ..... de Tilburgse ‘Mandossen' hadden ook iets met wijn, heb ik zelf intussen bij het RAT opgemerkt. Tegenover die kledingzaak, op de hoek van de Tuinstraat/Stationsstraat, zat namelijk de Wijnhandel Vollaers-Mandos, maar daarover een volgende keer meer.

 

Louis Sparidans

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Knegtel Mandos Manufacturen Wijnhandelaren

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

MediaGerelateerde verhalen