HBS Willem II bestelde vijftig geweren

Datering van de gebeurtenis: juni 1866


Het jaar dat de Rijks Hogere Burgerschool hier in Tilburg vijftig geweren bestelde is alweer 150 jaar geleden, het eerste jaar van de school. Als docent voor de vakken gymnastiek en wapenhandel (!) was er de sergeant H. Pfaff, van het 1e regiment infanterie aangesteld. Details ontbreken jammer genoeg maar in ieder geval werden er door de school op 20 juni 1866 vijftig geweren besteld om te exerceren.

De nieuwe HBS kwam maar moeilijk op gang. In februari meldde de krant:
De benoemde heren professoren(!) der rijks hogere burgerschool Willem II met vijfjarige kursus, welke op 1 Februari moet geopend worden, zijn merendeels, zoo niet allen, gearriveerd.
De opening der school zal echter nog wel kunnen achterwege blijven, aangezien voor zover bekend is, zich nog geen leerlingen hebben aangemeld.'

Zonder leerlingen in het vooruitzicht bestelde men wel alvast het schoolmeubilair begin maart:
‘Gisteren is te 's Bosch aanbesteed : Het maken en leveren van schoolmeubelen enz. voor de Rijks hogere burgerschool Willem II te Tilburg ; voor f 5650 .-
Een bedrag vergelijkbaar met € 54.500,- nu.'

Eind maart komt er een bericht in de krant dat de school op 9 april 1866 om 8 uur 's morgens begint en dat men zich nog op 4 en 5 april kan inschrijven. Afb. 2.

Nu is 1866 niet alleen een belangrijke datum omdat de HBS hier toen van start is gegaan, maar zeker zo belangrijk dat Vincent van Gogh in dat jaar in Tilburg is komen wonen om op die HBS de lessen te kunnen volgen, afb. 1.

Moeilijk voor te stellen, maar ‘mogelijk/ongetwijfeld' heeft ook Vincent van Gogh met een geweer moeten exerceren.

(Bron: De krantenknipsels van Anton van de Wiel)

Media