Gepubliceerd 26-08-2012 15:16 'Ouwe chique'

  • Datering van de gebeurtenis: Vóór de oorlog (WO II)


In mijn ‘Tilburgse jaren', meer dan vijftig jaar geleden, woonde er bij ons in de straat een man die bij ‘De Regenboog' werkte. In mijn herinnering zag hij er altijd een beetje sjofel uit, zelfs op zondag, maar zijn vrouw en kinderen daarentegen waren altijd keurig gekleed.

Ik moest er vanmorgen aan denken toen ik op het ‘Geheugen van Nederland' de hiernaast staande foto aantrof, met als onderschrift ‘Privé-kantoor van Wasserij en Stomerij de Regenboog in Tilburg in 1931'.

Hopelijk kunt u inzoomen en ziet u nog beter het prachtige interieur. Echte ‘ouwe chique': twee mooie houten bureaus, een comfortabele leunstoel, houten lambrisering tegen de wanden en een imposante openhaardpartij.

Het ging kennelijk in die jaren ‘goed' met De Regenboog, ofschoon ik moet aannemen dat ‘de man in onze straat' dit prachtige privé-kantoor waarschijnlijk nooit heeft betreden.

‘De Regenboog' zat aan de Bredaseweg, vlakbij de Watertoren, ongeveer tegenover de Diepenstraat. Op afbeelding 2 een foto uit 1964 via BeeldOnline.

Ik was toen overigens al uit Tilburg ‘weg'. Wel leuk om de Bredaseweg nog met bomen te zien.

Op afbeelding 3 nog een fotootje uit 1923 met het ‘wagenpark' van De Regenboog. Allemaal Fordjes, gekocht bij Knegtel op d'n Heuvel (!)

Op afbeelding 4 een foto van een filiaal in Utrecht omstreeks 1920; ook wel chique!

In de jaren zestig fuseerde De Regenboog met Palthe (eveneens een stomerij). In 1996 sloot het bedrijf definitief zijn poorten aan de Bredaseweg.


Louis Sparidans

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Bredaseweg (Tilburg) De Regenboog

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.