Omgekomen op het Piusplein

  • Datering van de gebeurtenis: 1 maart 1808

Tilburg pronkt graag met (potentiële) ludieke evenementen. Of het nu gaat om een draaiend huis op een rotonde of een plan om ergens een varkenstuin in te richten.
Nu wordt het tijd dat er weer eens op een ludieke manier water komt op het Piusplein. Eeuwenlang hebben daar toch bij elkaar twee vennen gelegen (Afb. 1, Zijnen-1760)

Dit Groot Ven en Klein Ven zullen ooit samen één groot ven zijn geweest, toen nog Het Ven, maar zoals gebruikelijk werd een ven opgedeeld in twee aparte delen, waarvan het ene als drinkwater voor de beesten, meest schapen, en het andere voor het was- en afvalwater werd gebruikt.
De Heuvel dat ook zijn ven had, heeft nu het water weer terug in de vorm van fonteintjes, maar op het Piusplein stroomt tegenwoordig het bier.

Onze onvolprezen journalist Pierre van Beek vertelde in 1974 in de krant over de ontwikkeling van 'Het Ven', het huidige Piusplein het volgende.
Volgens het ‘Cronijkje" van de Lelie & de Beer, zouden in 1808 op Het Ven twee mensen op 1 maart in het water gevallen en overleden zijn, waarbij hij schrijft
‘Of het hier kinderen of volwassenen betrof wordt niet gemeld'
Dat was in 1974. Nu hoef je maar met je beeldscherm te spelen om meer te weten te komen over die twee mensen.
Eerst de situatie toen. In 1808 was Nederland sinds kort een koningrijk met Lodewijk Napoleon als onze koning. En Tilburg was nog steeds een dorp.
De dag dat beide personen in Het Ven terecht kwamen was op 1 maart. Dat blijkt op een dinsdag te vallen dus was er geen sprake van dat ze samen bezig waren met week-end recreatie. Er staat niets vermeld over het moment van de dag van het gebeuren. Maar 's avonds zonder straatverlichting en mogelijk bewolkt weer begin maart moet het daar aardedonker geweest zijn. Daarnaast was het water met zekerheid nog ijskoud.
Je kunt blijven filosoferen wat hun overkomen is. Hadden ze teveel van de zo populaire jenever op of waren ze aan het stoeien of vechten geslagen?
Dat zullen we nooit te weten komen.
Wel wie zij waren. Dat weten we nu via de genealogie-site van ons Regionaal Archief.
a. Antonius Blomjous.
Uit het begrafenisregister blijkt dat hij op 4 april dus drie dagen later is overleden, op 74-jarige leeftijd.
Hij was tweemaal getrouwd geweest en liet vijf, waarschijnlijk wel volwassen, kinderen achter.
b. Peter Verhoeven
Ook hij stond ingeschreven in het register.
Overleden op twee maart op 62-jarige leeftijd en ongehuwd.

Dat zij pas dagen later overleden kan te maken hebben met de temperatuur van het water maar mogelijk ook met de ongezonde kwaliteit van het water, dat zeker geen zwemwaterkwaliteit had.

Bron: Knipselboek 1974-1976 van Anton v.d. Wiel