Thuisbezorging

  • Datering van de gebeurtenis: Omstreeks 1950 resp. tegenwoordig


In mijn jeugdjaren was het maar heel gewoon. Vrijwel alle levensmiddelen werden in Tilburg huis aan huis bezorgd. De bakker, de melkboer, de groenteboer, de visboer en soms ook nog een slager kwamen ‘gewoon' aan huis.

Ook andere kruidenierswaren werden vaak gewoon aan huis bezorgd, was het niet met een bakfiets of een kar, dan toch op z'n minst met een transportfiets, zoals op de foto hiernaast is te zien.

Het kon ook vaak niet anders. Pa moest de hele week werken, meestal in een fabriek en moeder de vrouw zorgde thuis voor een zogenoemd ‘zegenrijk gezin', zeker in het Tilburg van mijn jeugd!

Daarna kwam de tijd dat geleidelijk aan bijna iedereen zich een auto kon veroorloven, de gezinnen werden kleiner en de supermarkten rukten op.

Nog even was er in de jaren tachtig de SRV-man, die met zijn ‘autobus' een rijdende winkel overeind bleef houden, maar uiteindelijk kon die ook niet meer opboksen tegen de prijzen en het assortiment van de supermarkten.

Maar ..... het komt weer terug! Steeds meer wordt het mogelijk om via internet van alles te bestellen en het wordt prompt binnen één of enkele dagen thuisbezorgd. Albert Heijn kocht er zelfs onlangs Bol.com voor op.

We moeten er, ondanks ‘ons drukke leven', wél voor thuis blijven. Anders moeten we het na een of twee dagen toch weer gaan ophalen bij een verzamel- of distributiepunt.

Het lijkt allemaal weer heel ‘persoonlijk' te worden, geheel naar ieders wens. Maar is het dat eigenlijk wel?

 

Louis Sparidans