Oudste stoplicht op Tilburgse driesprong

  • Datering van de gebeurtenis: omstreeks 1940

Voordat er in Tilburg verkeerslichten, ofwel op zijn Brabants of Tilburgs 'stoplichten' verschenen, waren het de Verkeersagenten van de gemeentelijke politie, die het verkeer in goede banen leidden. Dat ging nog door tot ver in de jaren zestig en zeventig, zoals deze foto's laten zien.

Maar het eerste stoplicht verscheen vlak voor de Tweede Wereldoorlog op de toen blijkbaar zeer drukke driesprong, want daar werd waarschijnlijk het eerste 'stoplicht' geplaatst op de kruising Zomerstraat, Nieuwlandstraat en Heuvelstraat (afb 1). Op de achtergrond het mooie pand van Van Boxtel, waar oud-politicus Rogier van Boxtel (D66) is geboren en opgegegroeid.

Ook de kruising Julianapark, Ringbaan Noord en Oude Lind was een druk verkeersknooppunt, want daar kwamen ook al snel na de oorlog verkeerslichten (afb 2).

Al snel gevolgd - of misschien was het ongeveer dezelfde tijd - door de kruising en driesprong Heuvel, Korte Heuvel en ( nu niet meer bestaande ) Koningin Julianastraat (afb. 3). De naam 'Julianastaete' van de nieuwbouw daar herinnert overigens nog wel aan deze oude straatnaam. Een mooi geval van 'historisch besef' ...

Op de hoek van de Rillaersebaan en de Tilburgseweg werd in 1978 pas een 'stoplicht' met complete installatie geplaatst. Een medewerker van Publieke Werken Tilburg drukte op het knopje, terwijl Burgemeester Van den Wildenberg van het naburige Goirle toekeek. De installatie lag namelijk op het grengsgebied tussen Goirle en Tilburg, een heus samenwerkingsverband ! (afb. 4)

Toch kwamen de verkeersagenten ook na de oorlog nog regelmatig in actie.

In de jaren vijftig regelde een verkeersagent het verkeer op de hoek Spoorlaan / Heuvel (afb. 5, 6). Mooie auto, die daar aan kwam rijden in de tijd dat de Heuvel nog voor alle verkeer - in alle richtingen, zelfs in de Heuvelstraat - beschikbaar was.

Op de hoek Bredaseweg / Ringbaan West stond een verkeersagent rond de tijd van de bevrijding van Tilburg het verkeersknoopunt vrij te houden voor een naderende militaire colonne (afb. 8)

In 1958 werd de viersprong Ringbaan Zuid / Goirleseweg af en toe ook nog door een verkeersagent geregeld. Om zodoende de voetgangers en fietsers een veilige oversteek te garanderen (afb. 7)

Foto en bronnen: RAT Beeldonline.

Mieke-Nelie vd Heijden