Eén-mei-viering

  • Datering van de gebeurtenis: 1942

Het is in Nederland eigenlijk nooit goed gelukt, de viering van 1 mei, Dag van de Arbeid. Dus ook niet in Tilburg.

Voorál niet in Tilburg, kun je beter zeggen, want de Dag van de Arbeid had ‘alles' te maken met het socialisme en dat paste, zeker vroeger, helemaal niet in het straatje van de RK geestelijkheid die in Tilburg in belangrijke mate de lakens uitdeelde.

Toch probeerden de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog, ook in Tilburg, een één-mei-viering van de grond te krijgen. Zie hiernaast.

Het Nederlandsche Arbeidsfront (afgekort NAF) was een Duitse ‘uitvinding'.

Het was een nationaalsocialistische vakcentrale opgericht op 30 april 1942 (gisteren 70 jaar geleden) bij decreet door de toenmalig zogeheten rijkscommissaris Seyss-Inquart.

De volgende dag, de dag van de arbeid, zouden de andere vakcentrales en vakbonden in Nederland opgeheven worden, zoals CNV, RKWV (het Roomsch-Katholiek Werklieden Verbond, de voorloper van de KAB, de Katholieke Arbeiders Beweging) en de NVV.

De doelstelling luidde: ‘Het Nederlandsche Arbeidsfront heeft tot taak alle Nederlanders die door eigen arbeid geheel of gedeeltelijk in hun levensonderhoud voorzien, samen te brengen, te verzorgen, hen op te voeden tot wederzijdsch begrip voor hun economische belangen, alsmede voor hun sociale en cultureele behoeften en bij de bevrediging van deze behoeften medewerking te verleenen.'

De NAF werd echter geen succes. Maximaal haalde de NAF 100.000 leden, waarvan het overgrote deel landarbeiders waren. Landarbeiders hadden sterk seizoens-afhankelijk werk en waren daarom vaak aangewezen op een uitkering.

De opgeheven vakbonden, die tegen de nieuwe opzet waren, hadden echter voor de oorlog nog ruim 700.000 leden. De NAF kreeg geen zitting in belangrijke commissies en kon daardoor weinig uitrichten voor de aangesloten arbeiders.

In 1945 werd de NAF weer opgeheven.

Bron: o.m. Wikipedia

 

Louis Sparidans