Gepubliceerd 22-04-2012 19:00 ANWB-lidmaatschap

  • Datering van de gebeurtenis: 1962 - 2012

Afgelopen week voelde ik me ‘een beetje oud'. De ANWB was daaraan schuld want ze stuurden me een zogenoemde felicitatie omdat ik in april van dit jaar vijftig jaar lid ben.

Ja, ik weet het nog goed. Ik zat destijds (verplicht) bij de BB (Bescherming Bevolking) en volgde daar wekelijks cursussen hoe te moeten handelen in oorlogstijd. In een pand aan de Antoniusstraat no. 3, een oud schoolgebouw.

De zogeheten ‘koude oorlog' bestond al een tijdje en die zou ‘zomaar' kunnen omslaan in een ‘hete oorlog' want er werden door landen als de VS, Rusland, China, Engeland en Frankrijk geregeld proeven gehouden met ‘atoombommen' zoals wij ze destijds noemden. Zomaar ..... in de open lucht.

Een van mijn mede-BB'ers was wegenwachter bij de ANWB, Kees, een aardige knul die na werktijd met ‘zijn' WW-motor naar de Antoniusstraat kwam. En, ofschoon ik al vier jaar auto reed, was ik nog geen ANWB-lid, laat staan wegenwachtlid. En toch had ik al zeker drie keer een lekke band gehad!

Kees vroeg me of hij me lid mocht maken, dan zat er voor hem ook ‘iets aan vast', ik betaalde en de week daarop bracht hij mijn lidmaatschapskaart mee. ‘En zoo'st gekomen .....'

Wel aardig van de ANWB, dat er bij die felicitatie een exemplaar van de Kampioen van april 1962 was bijgesloten. Volop nostalgie! Maar niet geschikt voor het Geheugen van Tilburg.

Wel staat er één ‘Tilburgse' advertentie in. En dan nog wel een heel bijzondere. Terwijl er in 1962 amper auto's rondreden (althans nog niet zoveel) waagde een Tilburgse ondernemer het om een caravan aan te prijzen. Een Iglo-caravan. Uiteraard nog in guldens; niet goedkoop, maar dan ‘hedde òk wè'.

Het bedrijf is waarschijnlijk geen lang leven beschoren geweest. Ik heb nooit een Iglo-caravan zien rondrijden en ook Google kan er geen vermelding van vinden. Waar was trouwens die ‘Damstraat' in Tilburg?

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: ANWB caravan caravans Iglo-caravans

  •   Louis Sparidans
  •   5    0    0 

Reacties

Giel12 schreef op 07-08-2015 16:28
Hallo Heel toevallig beb ik afgelopen week in contact geweest met iemand die ze gemaakt en mede ontworpen heeft. Hij vroeg mij of ik nog iets van die caravan kon achterhalen. Ik geloof dat het bedrijf v. GELOVEN heet. Hij heeft geen gegevens meer van die Iglo maar bestaan hebben ze zeker. Mocht u er een tegenkomen (op internet) dan hoor ik het graag. Met vr gr. Giel v.d. Meijden

Louis Sparidans schreef op 07-08-2015 17:23
Jazeker Giel, het was de firma P. van Geloven en via een latere advertentie in de Kampioen heb ik gezien dat ze in 1964 met hun fabriek aan de Goudenregenstraat in Tilburg zaten, op nummer 38.
Hun showroom zat in Amsterdam aan de Middenweg.
Je kon ze ook als bouwpakket kopen!

Louis Sparidans schreef op 07-08-2015 17:49
Nog op internet tref ik een badge te koop aan voor twee euro!
Maar je moet er wel snel bij zijn. Klik maar op de afbeelding die ik er zojuist als laatste aan toegevoegd heb.

Fons Gijselhart schreef op 04-12-2016 13:37
Ik heb in de jaren '62-'63 Iglo caravans als leerling meubelmaker gebouwd bij de Hr. P van Geloven in de Goudenregenstraat 35 in Tilburg.
Het caravan bedrijf was een hobby van hem, hij was ook directeur van een aannemers bedrijf.
Wat in die tijd bijzonder was dat in deze caravans de wanden, dak en vloer tempex zat zodat je er mee op vakantie kon naar de wintersport. Hoe het verder is gegaan is mij onbekend doordat ik later met mijn ouders naar Nijmegen ben verhuisd.

Fons Gijselhart

Louis Sparidans schreef op 04-12-2016 14:25
Dankjewel Fons voor de aanvullende informatie.
Dit verklaart ook waarom de naam 'Iglo' aan de caravan is gegeven: geschikt voor de wintersport!
Overigens waren het volgens mij alleen maar de 'happy few' die ruim 50 jaar geleden op wintersport konden gaan en dan nog wel met een caravan!


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Media
  • een badge (bron: delcampe.net; Panonius-Croatia/Slavonia.
Nog tot 8 augustus 2015 (tot 21.54 uur) te koop voor twee euro.