ANWB-lidmaatschap

  • Datering van de gebeurtenis: 1962 - 2012

Afgelopen week voelde ik me ‘een beetje oud'. De ANWB was daaraan schuld want ze stuurden me een zogenoemde felicitatie omdat ik in april van dit jaar vijftig jaar lid ben.

Ja, ik weet het nog goed. Ik zat destijds (verplicht) bij de BB (Bescherming Bevolking) en volgde daar wekelijks cursussen hoe te moeten handelen in oorlogstijd. In een pand aan de Antoniusstraat no. 3, een oud schoolgebouw.

De zogeheten ‘koude oorlog' bestond al een tijdje en die zou ‘zomaar' kunnen omslaan in een ‘hete oorlog' want er werden door landen als de VS, Rusland, China, Engeland en Frankrijk geregeld proeven gehouden met ‘atoombommen' zoals wij ze destijds noemden. Zomaar ..... in de open lucht.

Een van mijn mede-BB'ers was wegenwachter bij de ANWB, Kees, een aardige knul die na werktijd met ‘zijn' WW-motor naar de Antoniusstraat kwam. En, ofschoon ik al vier jaar auto reed, was ik nog geen ANWB-lid, laat staan wegenwachtlid. En toch had ik al zeker drie keer een lekke band gehad!

Kees vroeg me of hij me lid mocht maken, dan zat er voor hem ook ‘iets aan vast', ik betaalde en de week daarop bracht hij mijn lidmaatschapskaart mee. ‘En zoo'st gekomen .....'

Wel aardig van de ANWB, dat er bij die felicitatie een exemplaar van de Kampioen van april 1962 was bijgesloten. Volop nostalgie! Maar niet geschikt voor het Geheugen van Tilburg.

Wel staat er één ‘Tilburgse' advertentie in. En dan nog wel een heel bijzondere. Terwijl er in 1962 amper auto's rondreden (althans nog niet zoveel) waagde een Tilburgse ondernemer het om een caravan aan te prijzen. Een Iglo-caravan. Uiteraard nog in guldens; niet goedkoop, maar dan ‘hedde òk wè'.

Het bedrijf is waarschijnlijk geen lang leven beschoren geweest. Ik heb nooit een Iglo-caravan zien rondrijden en ook Google kan er geen vermelding van vinden. Waar was trouwens die ‘Damstraat' in Tilburg?

 

Media