Hoofdzonde

  • Datering van de gebeurtenis: 1905


In het zondagsblad ‘Het Volk' van 22 oktober 1905 (ruim 100 jaar geleden) trof ik onlangs de hiernaast staande prent aan.

Deze prent had ‘alles' te maken met de landelijke verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer in dat jaar en de opkomst van de SDAP, de Sociaal Democratische Arbeiders Partij, zeg maar ‘de socialisten' in die jaren.

Maar het had nóg meer te maken met de gevestigde orde in die tijd, d.w.z. de macht van het ‘gelovige volk' met voorop ‘de geestelijkheid'. Met name in Tilburg!

Ofschoon vaak gedacht wordt dat ‘iedere gelovige' toentertijd vooral ‘dom' was, getuigt deze prent behalve van wat humor toch ook van een voorzichtige kritiek op de geestelijkheid destijds in Tilburg.

Ik ben er niet zeker van dat de tekst op de prent goed leesbaar is, vandaar dat ik deze hier alsnog laat volgen:

‘Kapelaan Klein te Tilburg heeft in de mis gezegd, dat als iemand zijn stem uitbracht op een kandidaat der ‘verkeerde richting' , zoo iemand zich dan schuldig maakte aan een der zeven hoofdzonden'.
‘Hm' zei een pientere toehoorder; ‘het is in de katholieke kerk altijd een zonde geweest om je hoofd te gebruiken'.

Het viel achteraf allemaal nogal mee (of tegen, zo u wilt). Van de (toen nog) 100 kamerzetels behaalden landelijk de ‘katholieken' er 25, de ‘protestanten' 22, de liberalen 34 en de socialisten slechts 6 zetels.

De uitslagen van Tilburg destijds heb ik niet kunnen achterhalen maar ik vermoed dat ‘de katholieken' daar met vlag en wimpel een (over)grote meerderheid zullen hebben behaald. Ik weet het welhaast zeker. Tilburg ging in die tijd door voor ‘het Rome van de Lage Landen'. Dat zegt genoeg.

Kapelaan Klein heeft zich zeer waarschijnlijk ‘voor niks' druk gemaakt.

Louis Sparidans