Onze kippen

  • Datering van de gebeurtenis: Tweede helft jaren veertig van de 20e eeuw


Niet zonder weemoed denk ik vandaag terug aan onze kippen, toen ik nog thuis (in Tilburg) woonde en dan voornamelijk aan de periode dat ik op de lagere school zat, de tweede helft van de jaren veertig in de vorige eeuw, de Pius X-school in de Theresiastraat.

Achter ons huis in de Minister van Sonstraat (achter de bijkeuken met de wc en een werkkast) hadden we een ‘schop' (een schuur), vervolgens een varkensstal en daarna namelijk een kippenhok.

Overdag liepen de kippen vrij rond en dat vonden ze héérlijk! Dat kun je je ook wel voorstellen, want we hadden vanwege de varkens natuurlijk ook een heuse mesthoop in de tuin en zoiets is voor kippen hetzelfde als ‘het aards paradijs' voor Adam en Eva moet zijn geweest.

Kippen zijn misschien wel de dankbaarste huisdieren die je je kunt voorstellen. Naast wat graan, eten ze eigenlijk alles wat je ze geeft, noem maar op: oud brood, allerlei keukenrestjes, groenteafval en als dank retourneren ze bijna dagelijks een vers eitje. Altijd vriendelijk en levendig . En toch, ze vragen nauwelijks verzorging.

Daarnaast zijn ze ook heel sociaal (weliswaar met een speciale onderlinge hiërarchie), altijd nieuwsgierig maar vooral heel ‘gezellig'. Zomers kwamen ze bij ons thuis wel eens de keuken ingelopen als de buitendeur open stond, terwijl wij zelf zaten te eten.

En als toegift kun je ze ook nog lekker opeten, als ze wat ouder worden!
Onze pa slachtte ze zelf. We hadden daarvoor een speciaal hakblok met dito bijl. En als kind vond ik dat maar doodgewoon. Het hoorde erbij.

Door omstandigheden verblijven we op het moment (noodgedwongen) in een vergelijkbare situatie. We wonen ‘even' op een boerderijcamping en ook hier scharrelen de kippen enthousiast rond als in ‘een aards paradijs'.

Elke ochtend horen we het gekraai van de haan rondom ons huisje, zoals ook weer vanmorgen. Even dacht ik toen weer terug aan de kippen bij ons thuis, meer dan 65 jaar geleden. Zodoende.

Maar helaas, eergisteren zag ik onze ‘tijdelijke huisbaas' ook al met argusogen rondloeren welke kip eerdaags ‘aan de beurt' zal zijn .....

 

Media