Verjaardag Vincent van Gogh, vandaag !

  • Datering van de gebeurtenis: 30 maart 1853

De beroemdste Nederlandse schilder werd vandaag geboren, 30 maart in het dorp Zundert, niet zo heel ver van Tilburg.

Een felicitatie waard !


In 1853 is hij geboren, dus volgend jaar is dat 160 jaar geleden.

In 2003 werd uitgebreid stil gestaan bij zijn 150ste verjaardag. Volgend jaar wellicht ook weer bij zijn 160ste ! Intussen is er in de provincie Noord-Brabant van alles ondernomen, om de Brabantse periode van de beroemde schilder meer onder de aandacht te brengen met onder andere ook het Vincents Tekenlokaal in Tilburg. Dat was in 2007. In de voormalige Rijks HBS, waar Vincent van 1866 tot 1868 op school zat. Hij haalde goede cijfers: zijn puntenlijst (afb 3) laat een gemiddelde zien van 7,3.

Op dit Geheugen van Tilburg is al veel geschreven over de beroemde stadgenoot, al was het maar voor twee jaar. een korte periode. Het is niet ebkend waarom hij op 19 maart 1868 werd uitgeschreven uit het bevolkingsregister in TIlburg en terug ging naar zijn ouders in Zundert.

Aanleiding voor dit stukje voor mij is zijn verjaardag vandaag op 30 maart ...

In Zundert wordt er vandaag bijvoorbeeld ook bij stilgestaan met nazaten van de broer van VIncent , Theo van Gogh. Vincent zelf had geen kinderen. Aangekondigd werd dat er gewerkt wordt een boek over de Brabantse periode van Vincent van Gogh. Veel mensen binnen Brabant kennen deze periode nauwelijks, terwijl in binnen- en buitenland veel mensen denken, dat Van Gogh in Amsterdam of zo geboren is. In het buitenland denkt men vaak dat hij een Fransman is, omdat hij daar gewoond heeft. En overleden is in 1890...

In Tilburg werd een straat naar Vincent van Gogh genoemd, een zijstraat van de Korenbloemstraat. In Berkel-Enschot werd het een laan. Die zijn ook beschreven in het stratenregister van het Geheugen van Tilburg. Leuk om daar ook eens rond te snuffelen, zeker voor lezers die bijvoorbeeld naar verre streken zijn verhuisd of geemigreerd !

Ik heb gemerkt, dat zij trouwe bezoekers zijn van deze site ! Welkom !

Foto 1: Lieve Vrouweplein 18-19, plaquette Vincent van Gogh
Foto 2: Schoolfoto met leraren, Vincent waarschijnlijk derde van rechts
onderste rij
Foto 3: Cijferlijst Rijks-HBS 1867, gemiddelde 7,36
Foto 4: Lieve Vrouweplein nu (heette vroerger voor 1933: Sint Annaplein)

Foto's en bron: RAT Tilburg

Tilburg Wiki:

Media