Gepubliceerd 28-03-2012 17:01 Missie fancy-fair

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren vijftig van de 20e eeuw


In de jaren vijftig van de vorige eeuw ‘zat' ik op Odulphus, ik schreef er al eens eerder over. Het was een prima school met zeer gemotiveerde leerkrachten, nauwelijks lesuitval en eigenlijk altijd wel een ontspannen sfeer.

Ja, je moest er natuurlijk wel studeren. Maar vooruit, voor wat hoort wat, of op z'n Tilburgs: ‘t kost ‘n bietje moejte, mar dan hedde ók wè.
Voor mezelf betekende dat een HBS-b diploma.

Maar het was ook een echte katholieke school. Er waren zelfs leraren die geen les zouden beginnen zonder een gebedje vooraf.

Dat ‘katholieke' manifesteerde zich ook in een jaarlijks te houden fancy-fair voor de missie.

Het gebeuren vond plaats in de aula. Er waren natuurlijk allerlei spelletjes, zoals sjoelbakken, ballen gooien, ringwerpen enzovoorts. Hoogtepunt was een ‘Rad van Fortuin'. Er vielen punten mee te verdienen waarmee je op het eind van de dag een prijs(je) kon uitzoeken.

Zo verdiende ik in enig jaar vijf keer een bon van drie punten. Gisteren trof ik ze weer aan op zolder, in een mooi afgesloten metalen sigarendoosje, in het kader van een noodgedwongen opruiming. Zie hiernaast.

Waarom ik ze destijds niet heb ingeruild voor een prijsje is me een raadsel .....

Voorts nog een afbeelding (via BeeldOnline van het RAT) bij gelegenheid van de officiële opening van het destijds nieuwe gebouw van het St. Odulphuslyceum in 1930 door de toenmalige bisschop van ‘s Hertogenbosch, te weten mgr Diepen, in vol ornaat uiteraard.

Alsook een foto van de hoofdingang van het lyceum, eentje die ik er zelf anderhalf jaar geleden maakte. Nog niks veranderd, in al die jaren. Dat zie je niet vaak.

Louis Sparidans

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Sint Odulphuslyceum

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.