Eucharistisch Congres in Tilburg

  • Datering van de gebeurtenis: 1929


Eerlijk is eerlijk, ik wist niet van het bestaan af, maar toch ......

Op 29 en 30 juni 1929 is in Tilburg een zogenoemd ‘Eucharistisch Congres' gehouden; zie de afbeelding hiernaast. Het werd gehouden in de tuin van het Moederhuis van de Zusters van Liefde aan de Oude Dijk.

Volgens Wikipedia is zo'n congres een gebeuren waarbij geestelijken en leken als doel hebben het aanbidden van de ‘Heilige Eucharistie' te bevorderen alsook het geloof in de 'transsubstantiatie'. Bent u er nog?

Deze laatstgenoemde term wordt door de RK Kerk gebezigd om de verandering van brood en wijn in het lichaam en bloed van Christus aan te duiden.

Ja, we praten dan wel over het rooms-katholieke geloof ‘in optima forma'.

Voor de RK Kerk is de tegenwoordigheid van Jezus onder de gedaante van het brood en de wijn tijdens de heilige mis een van de centrale dogma's.

Een ‘Eucharistisch Congres' werd opgezet om dit dogma te vieren, maar zeker ook om het te propageren. Dat betekent dat er absoluut niet aan die ‘werkelijke tegenwoordigheid' getwijfeld mag worden! Denkt erom!

Het eerste congres van dien aard werd gehouden in 1881 in Lille (Frankrijk). Maar, let wel, nog steeds vinden deze congressen plaats, als laatste in 2008 in Québec (Canada), welke o.a. werd bijgewoond door paus Benedictus XVI. Dus ook Tilburg plaatste zich in deze rij van prominente steden !

Voor 2012 staat ‘Dublin' op het programma. Doe er uw voordeel mee, zou ik zeggen.

In 1929 was Tilburg dus aan de beurt. Bijgaand nog twee foto's van dat congres in Tilburg (via BeeldOnline van het RAT).

Louis Sparidans

Media