Oorlog aan den oorlog !

Datering van de gebeurtenis: 1914 - 1918


Onlangs schreef ik een verhaal over de TBB, de ‘Tilburgsche Bestuurders Bond' in het begin van de vorige eeuw. Het ging over de socialistische vakbeweging in Tilburg in die jaren.

Maar ook op andere terreinen was de TBB actief, getuige de foto hiernaast.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (van 1914 tot 1918) waarin Nederland neutraal kon blijven, werd Tilburg geconfronteerd met een enorme toevloed aan Belgische vluchtelingen, waarover ik eerder ook al schreef. Tilburg werd zo indirect toch betrokken bij de oorlog.

De Tilburgse Bestuurdersbond organiseerde daartoe, samen met de plaatselijke afdeling van de SDAP (de Sociaal-Democratische Arbeiders Partij) een demonstratie onder het motto ‘Oorlog aan den oorlog'. Ook in Tilburg gestationeerde militairen namen aan de demonstratie deel.

Het doet me tevens denken aan een boek dat ik ooit zag, een fotoboek uit 1924 van een Duitser die zelf als ‘jonge jongen' dienst weigerde en daarvoor (tijdelijk) in een ‘gekkenhuis' werd opgesloten.
Het stond vol met gruwelijke foto's uit de Eerste Wereldoorlog, bedoeld om mensen ervan te weerhouden om ooit nog een oorlog te beginnen. Op afbeelding 3 het titelblad van dit boek dat ik ergens op internet aantrof.

Het boek draagt een titel in verschillende talen, waaronder in het Nederlands ‘Oorlog aan den Oorlog', alsook ‘Krieg dem Kriege', ‘Guerre à la Guerre' en ‘War against War'.

Helaas, het heeft niet mogen baten en nog steeds niet .....

 

Tilburg Wiki

Media