Studio 38 en Jan Spit

  • Datering van de gebeurtenis: 1982


Dertig jaar geleden (in 1982) bezocht ik bij gelegenheid Studio-38 aan het Wilhelminapark. Ik ontmoette daar Jan Spit. Een veelzijdig kunstenaar en dat niet alleen. Ik veronderstel dat menige (oudere) Tilburger hem zich nog wel zal herinneren.

Hij was ongeveer van mijn leeftijd, of misschien iets jonger. Het was nog de tijd dat we volop demonstreerden tegen kernwapens en kernenergie.

Op het weblog van het RAT (het Regionaal Archief in Tilburg) trof ik onlangs een bijdrage aan van Yvonne Welings. Deze bijdrage zal u anders wel op weg helpen. Het luidt als volgt.

‘Ook in Tilburg werd er stevig gedemonstreerd. De 'Aktiebereidheid', let op de k, was groot. Een van de spilfiguren in de protestbeweging was de kunstenaar Jan Spit. Hij gaf vanaf de jaren zeventig tot midden jaren tachtig leiding aan Studio 38 aan het Wilhelminapark 38.

Er werd een protestbeeldarchief geproduceerd rondom allerlei actuele thema's in de stad en daarbuiten, zoals de 'stadsvernieuwing' en de Vietnambeweging. Zijn archief werd in 1988 reeds bij het Gemeentearchief Tilburg gedeponeerd. In januari 2006 overleed Jan Spit'.

Ja, dat was nog ‘ns een tijd en Jan Spit was zijn tijd ver vooruit !

 

Louis Sparidans