Ireen Wûst - schaatskampioen

  • Geboortedatum: 1-4-1986
  • Sterfdatum:

Geboren in Goirle in 1986, heeft ze op zeer jonge leeftijd het schaatsen geleerd onder andere bij de in 1963 opgerichte Tilburgse IJsclub. Dezelfde club die haar nieuwe IJSbaan in 2009 naar deze Olympische, Nederlandse, Europese én Wereld kampioen heeft genoemd.

Op de Stadsgids van Tilburg 2010/2011 prijkt haar foto prominent met die van andere (anonieme) sporters: hockeyen, zwemmen, athletiek en wielrennen.Een teken, dat haar rol in TIlburg van groot belang is ... Een voorbeeldfunctie voor jonge mensen om te sporten, welke sport dan ook. Haar sportieve roots liggen ook in Tilburg, al woont ze nu in Heerenveen en is ze in Goirle opgegroeid ...

In 2006 beleefde ze in het zelfde jaar als Sven Cramer haar doorbraak: op 19-jarige leeftijd werd ze de jongste Olympische kampioen(e) ooit. Een gouden medaille voor de 3000 meter en een bronzen voor de 1000 m. Op haar website meldt ze dat ze 1.68 m lang is en grijs/blauwe ogen heeft; ze heeft een broer en een zus. Op jonge leeftijd heeft ze ook nog gehockeyed en getennist.

Verder is daarop haar site en op Wikipedia alles te vinden over haar carriëre tot nu toe, die niet elk jaar even succesvol was. Maar ze heeft vele persoonlijke records gebroken en in 2011 werd ze in Calgary Wereldkampioen All Round. Op de Winterspelen in Vancouver in 2010 won ze weer een gouden medaille op de 1500 m. Zeer recent - januari 2012 - was ze weer present na een blessure en behaalde ze op de Europese Kampioenschappen 2012 de bronzen medaille Allround.

Wellicht zal op het Geheugen van Tilburg haar verdere schaatscarriëre ooit nog aangevuld en uitgebreid worden. Wie zal het zeggen hoe het verder zal gaan met deze sportieve jonge vrouw, die haar schaatscarriëre begon bij de IJsclub Tilburg ?

Foto 1: Ireen Wûst
Foto 2: Ireen Wûst
Foto 3: Diplomaschaatsen 2011, de kampioenen van de toekomst ?
Foto 4: IJsbaan Ireen Wûst is ook geschilkt voor marathonschaatsen

Foto's : internet
Bronnen: internet


Bronnen: internet

Media