Lezers

  • Datering van de foto: Diverse dateringen
  • Wie staan erop: Zie bijschriften

DE LEESFOTO's van Nancy Kalkhuis, Ellie Gerbranda, Helène van Kempen-Groenland, Lida Bos, Jan Kwantes, Jacques Hoendervangers, Martin Populiers, Marius Hultermans en Ronald Peeters.

Wakkere opa's

Eigenlijk vreemd dat er bij de inzendingen die na onze oproep binnenkwamen geen enkele foto zat van een lezer in een trein. Wel een paar van op het station, zoals foto 1. En eentje (foto 2) bij het kampvuur. Bij de Nooit meer slapen-foto (foto 3) schrijft Tjetske Gerbranda: 'Deze foto heeft mijn vader genomen in maart '91, ik was dus 14 (wel erg jong voor een Hermans-lezer, dus begrijpelijk dat ik niet zo wakker meer was)'.

Ook Truus Groenland-Cornelissen(foto 4) is boven haar krant in slaap gevallen, maar dat zal wel niet vanwege de zware lectuur zijn als wel - we spreken van de jaren dertig - van de zware arbeid. "Mijn vader betrapte wel vaker slapende mensen met zijn fototoestel", zegt Helène van Kempen-Groenland: "Dat vond ie geinig."

Als toegift tenslotte de door Lida Bos gemaakte omslagfoto van het boekje en een paar andere foto's, waarop ondermeer drie opa's vereeuwigd zijn die minstens net zo wakker de krant spellen als die ene Tilburgse fabrikant uit de jaren zestig van de 19e eeuw...

Fotobijschriften

1 Nancy Kalkhuis. Station 's-Hertogenbosch, 2011. (Nancy Kalkhuis)

2 Lezen bij het kampvuur in Den Dungen, 2011. (Nancy Kalkhuis).

3 Nooit meer slapen van W.F. Hermans, zware kost voor een 14-jarige. Tilburg, 1991.(Ellie Gerbranda).

4 'Moeder slapend betrapt door vader'. Oisterwijk, jaren dertig. (Helène van Kempen-Groenland).

5 'Dit is Cocky, collega/vriendin, lezend in de hangmat en nee, het is niet geënsceneerd. Ze had niet in de gaten dat ik de foto nam'. ( Lida Bos*. Excideuil, 2010).

6 Lynn Lippens. De Efteling, 2011. (Jan Kwantes).

7 J. C. Hoendervangers, hoeden- en pettenwinkelier in ruste. Tilburg, ca. 1936. (Jacques Hoendervangers).

8 Schoenmaker en winkelier Jan Populiers. Tilburg, ca 1947. (Martin Populiers).

9 Jan van Oers. Korvelplein 18,Tilburg, ca. 1960. (Marius Hultermans).



10 Fabrikant A. A. (‘Gust’) Janssen. Tilburg, ca. 1865. Fotograaf K.C. Festge. (Ronald Peeters).



Dit is de laatste bijdrage uit het fotoboekje 'Lezen altijd overal. Leesfoto's 1865-2011'. De Stichting dr. P.J. Cools msc geeft elk jaar bij gelegenheid van de boekenmarkt 'Boeken rond het Paleis' een boekje uit dat iets te maken heeft met boeken en lezen. Voor de editie-2011 stelde Joep Eijkens een door Janine Hendriks vormgegeven fotoboekje samen onder de hierboven genoemde titel. Het boekje bevat 83 door mensen uit Midden-Brabant ingezonden foto's - meestal afkomstig uit hun familiealbum - met bijschriften en begeleidende teksten. Voor het Geheugen van Tilburg maakte Eijkens een selectie.

(De tussen haakjes geplaatste naam bij de fotobijschriften betreft degene die de foto ingezonden heeft. Een asterisk achter een naam betekent dat de inzend(st)er de foto voorzover bekend zelf gemaakt heeft).