Lezers

  • Datering van de foto: Diverse dateringen
  • Wie staan erop: Zie bijschriften

DE LEESFOTO's van Monique Hoofs en Peter Timmermans

Dierbare herinneringen

Sommige foto's van overledenen worden voor nabestaanden extra dierbaar. Foto 1 bijvoorbeeld, van Cees Hoofs tijdens zijn militaire dienst in 1957. Zijn dochter Monique schrijft: 'Los van elkaar besloten mijn zus en ik deze foto als dierbare herinnering een ereplekje te geven in onze huizen. Hij staat voor ons symbool voor een betrouwbare, goede vader die erg sociaal was en heel veel rust uitstraalde'.

Ook de moeder van Peter Timmermans leeft niet meer. Op foto 2 zie je haar onder een Moulinex-droogkap zitten. 'Vermoedelijk leest ze de Libelle', schrijft Peter, die de foto zelf maakte, 'het jaartal 1961 is nog leesbaar. Van haar heb ik het leesvirus meegekregen, ook mijn dochters Hedi en Manon kunnen er wat van'. Die droogkap bracht hij trouwens als dienstplichtig militair mee na een militaire oefening in La Courtine, hoofdvestigingsplaats van Moulinex. 'Mijn moeder was er blij mee!'

Fotobijschriften

1 'Mijn vader Cees Hoofs tijdens zijn militaire diensttijd in 1957'. ( Monique Hoofs).

2 'Mijn moeder Netty Timmermans-van Iersel'. Tilburg, 1961. (Peter Timmermans*)

Deze bijdrage komt uit het fotoboekje 'Lezen altijd overal. Leesfoto's 1865-2011'. De Stichting dr. P.J. Cools msc geeft elk jaar bij gelegenheid van de boekenmarkt 'Boeken rond het Paleis' een boekje uit dat iets te maken heeft met boeken en lezen. Voor de editie-2011 stelde Joep Eijkens een door Janine Hendriks vormgegeven fotoboekje samen onder de hierboven genoemde titel. Het boekje bevat 83 door mensen uit Midden-Brabant ingezonden foto's - meestal afkomstig uit hun familiealbum - met bijschriften en begeleidende teksten. Voor het Geheugen van Tilburg maakte Eijkens een selectie.

(De tussen haakjes geplaatste naam bij de fotobijschriften betreft degene die de foto ingezonden heeft. Een asterisk achter een naam betekent dat de inzend(st)er de foto voorzover bekend zelf gemaakt heeft).



Media