Lezers

  • Datering van de foto: Diverse dateringen
  • Wie staan erop: Zie bijschriften

DE LEESFOTO's van Marian Versteden-Hulsenboom, Puck van Lit, Rina van Bergen-Schepens, Marg Vlemmix-Geux en Anne-Marie van de Sande-van den Brekel

Poseren

Heeft de vrouw op foto 1 een boek in de hand omdat de fotograaf dat vroeg? Nee, waarschijnlijk niet. Hij – haar verloofde? - vond het mooi zoals zij daar zat te lezen en hij had gelijk. Gelukkig dat hij de foto niet weggegooid heeft omdat daar linksvoor opeens een hond was opgedoken. Dat ene moment van toen komt daardoor juist dichterbij.

Maar op de foto's 2 t/m 6 ligt het poseren er af en toe dik bovenop. Daar wordt soms enkel 'gelezen' omwille van de foto. Als er al in een boek gekeken wordt - zie de schoolfoto's.

Fotobijschriften

1 'Mevrouw v.d. Kraan, een nicht van mijn moeder'. Rotterdam, midden jaren twintig. (Marian Versteden-Hulsenboom).

2 Het gezin Van Lit-van Royen. Tilburg, 1947. Fotobureau L.E.N. (Puck van Lit).

3 Rina Schepens, 1953. (Rina van Bergen-Schepens).

4 Marga Geux, Mariaschool Heikestraat. Tilburg, 1959. (Marg Vlemmix-Geux).

5 'Marian Hulsenboom, 6 jaar. St. Annaschool. Ringbaan Zuid'. Tilburg, 1955. (Marian Versteden-Hulsenboom).

6 Riet (r) en Francis (Zus) Cools (zus van pater Piet Cools naar wie de Stichting dr. P.J. Cools msc genoemd is). Tilburg, ca. 1932. (Anne-Marie van de Sande-van den Brekel).

Deze bijdrage komt uit het fotoboekje 'Lezen altijd overal. Leesfoto's 1865-2011'. De Stichting dr. P.J. Cools msc geeft elk jaar bij gelegenheid van de boekenmarkt 'Boeken rond het Paleis' een boekje uit dat iets te maken heeft met boeken en lezen. Voor de editie-2011 stelde Joep Eijkens een door Janine Hendriks vormgegeven fotoboekje samen onder de hierboven genoemde titel. Het boekje bevat 83 door mensen uit Midden-Brabant ingezonden foto's - meestal afkomstig uit hun familiealbum - met bijschriften en begeleidende teksten. Voor het Geheugen van Tilburg maakte Eijkens een selectie.

(De tussen haakjes geplaatste naam bij de fotobijschriften betreft degene die de foto ingezonden heeft. Een asterisk achter een naam betekent dat de inzend(st)er de foto voorzover bekend zelf gemaakt heeft).