Lezers

  • Datering van de foto: Diverse dateringen
  • Wie staan erop: Zie bijschriften

DE LEESFOTO's van Ans Groenland en Fien Moeskops-Hamers.

Naar Rembrandt

In 1631 schilderde Rembrandt de profetes Anna, aandachtig lezend in de Bijbel. Sommigen menen dat Rembrandts moeder er model voor stond. Hoe dan ook, Iris Groenland nam dit schilderij als voorbeeld voor een foto (foto 1) en liet er haar eigen moeder voor poseren. 'Het werk van Rembrandt vind ik indrukwekkend', aldus haar toelichting, 'omdat het een soort mystieke wijsheid omtrent het vrouwelijke symboliseert, wat voor mij direct een link heeft met mijn moeder, mijn grote voorbeeld'.

Ook foto 2 is van een grote schoonheid. Fien Moeskops-Hamers weet het niet zeker meer, maar ze denkt dat hij gemaakt is door de man met wie ze nu 55 jaar getrouwd is. Geen twijfel mogelijk: dit is een foto van de verliefde camera. Gemaakt in 1955 in de keuken van de ouderlijke woning van de toekomstige bruid. En wat leest die? "Het was een boek dat ik van mijn vriend had gekregen. Misschien was het zoiets als Ja, ik wil! "

Fotobijschriften

1 Ans Groenland. Berkel-Enschot, 2009. (Iris Groenland*).

2 '6-2-55 in de keuken. Diepenstraat 101'. Tilburg, 1955. (J. Moeskops-Hamers).


Deze bijdrage komt uit het fotoboekje 'Lezen altijd overal. Leesfoto's 1865-2011'. De Stichting dr. P.J. Cools msc geeft elk jaar bij gelegenheid van de boekenmarkt 'Boeken rond het Paleis' een boekje uit dat iets te maken heeft met boeken en lezen. Voor de editie-2011 stelde Joep Eijkens een door Janine Hendriks vormgegeven fotoboekje samen onder de hierboven genoemde titel. Het boekje bevat 83 door mensen uit Midden-Brabant ingezonden foto's - meestal afkomstig uit hun familiealbum - met bijschriften en begeleidende teksten. Voor het Geheugen van Tilburg maakte Eijkens een selectie.

(De tussen haakjes geplaatste naam bij de fotobijschriften betreft degene die de foto ingezonden heeft. Een asterisk achter een naam betekent dat de inzend(st)er de foto voorzover bekend zelf gemaakt heeft).



Media