Kerstpoppenkast

  • Datering van de gebeurtenis: Vroeger en nu


Mijn verhaal over ‘Vrede op aarde' van gisteren lokte vanochtend een reactie uit van een Tilburger, die het allang ‘gehad heeft' met de RK Kerk, zo schrijft hij. Waar heb ik dat eerder gehoord? Ook hij is vroeger misdienaar geweest en heeft maar ternauwernood een kapelaan van zich af kunnen houden, zo mailt hij me.

Hij ergert zich eveneens ‘grondig' aan wat hij ‘de kerstpoppenkast' noemt.
Hij doelt hiermee in de eerste plaats (met terugwerkende kracht) op de vroegere kerststal bij hem thuis maar tevens ook het ‘hele gedoe' in en rondom de RK Kerk, zowel vandaag-de-dag als in zijn jeugd.

Als ‘een verstoorde idylle', zo zal menig oudere Tilburger een en ander thans beleven, denk ik, nog versterkt door het onlangs verschenen rapport van de Cie Deetman over het kolossale seksuele kindermisbruik in de tweede helft van de vorige eeuw door ‘dienaren' van die RK Kerk. Ook in Tilburg!

Vroeger moest je in Tilburg ‘vechten' voor een plaats in de nachtmis met Kerstmis. Hoe druk zal het deze Kerst nog zijn? Uit eigen ervaring weet ik hoe bevrijdend het werkt door niet naar de nachtmis te (hoeven) gaan.

Hoe moet het trouwens voelen om nu bisschop te zijn? Hebben zij wel ‘gevoel' ? Of zijn ze juist verkozen omdat zij alleen maar ‘rationeel gevoel' kennen? Zij en hun voorgangers wisten ervan (volgens Deetman) en deden niks voor de slachtoffers. Waarom nu zo ‘verkrampt' reageren? Of zijn ze vroeger op het seminarie zelf ook misbruikt?

Ja vroeger, toen waren pastoors en bisschoppen nog ‘heilig'. Het was ondenkbaar dat zij zouden hebben kunnen zondigen, laat staan (voor kenners) tegen het zesde en negende gebod.

Toch wil ik juist vandaag, met het oog op morgen, voor al die oudere Tilburgers die oude idylle nog even koesteren en heb ik wat kerststal-plaatjes opgezocht op BeeldOnline van het RAT.

Ook ik ging vroeger als kind met onze pa op eerste of tweede kerstdag ‘kerststallen kijken' in verschillende kerken, waaronder die van ‘t Heike, ‘t Goirke en de Heuvel (afbeeldingen 5/m 8) alsook van de ‘levende' kerststal op d'n Heuvel (afbeeldingen 1 t/m 4).

En als ik geluk had mocht ik ook nog een cent in het offerblok van de knik-engel doen! Toen was geluk ‘nog heel gewoon' ......