Pauselijke zegen

  • Datering van de gebeurtenis: 1950 resp. vandaag-de-dag


Het Tilburgse ‘Rijke Roomse Leven' in optima forma !

Er is al veel over geschreven op deze site, maar wat wil je ook, Tilburg werd vroeger wel eens aangeduid als het ‘Rome van het Noorden'.

Nergens in Nederland waren, pakweg 100 jaar geleden, verhoudingsgewijs zoveel kerken en kloosters, dus ook zoveel priesters, paters, broeders, fraters en zusters!

Maar ook nog in mijn jeugd was alles ‘doordrenkt' van het Roomse geloof. De paus (toentertijd Pius XII) speelde daarin destijds een belangrijke rol.

Zo trof ik op BeeldOnline van het RAT nevenstaande afbeelding aan. Het dateert uit 1950. Ik was toen zelf twaalf jaar oud.

Het jaar 1950 was een zogenaamd ‘Heilig Jaar', een bijzonder ‘genadejaar', volgens de RK Kerk. In Rome worden in zo'n geval van de vier grootste basilieken de ‘Heilige Deuren' geopend.
En als de pelgrims door ieder van deze Heilige Deuren gaan, kunnen ze rekenen op een speciale genade. Het is maar dat u het weet!

De directie van J. Brouwers Lakenfabrieken aan de Korte Schijfstraat benutte dat jaar om om een Pauselijk Zegen en een ‘volle aflaat in het stervensuur' te verzoeken voor zichzelf en al het personeel.

Het was nog de tijd dat de paus (maar ook de bisschoppen!) zich ‘hoog-verheven' voelden (en zich ook zo gedroegen) boven de ‘gewone mensen'. Een tegenwoordige bisschop heeft daar af en toe ook nog wel eens last van, denk ik.

Ofschoon, met het gisteren gepubliceerde rapport van de Cie Deetman over seksueel (kinder)misbruik in de RK Kerk, kan ik me voorstellen dat ze zich wel even ‘kaduuk' willen houden ....

Zoom zelf ook eens in op nevenstaande afbeelding en lees ‘ootmoedig' het verzoek aan de paus. Misschien kunt u er nog profijt van hebben!

Louis Sparidans, Grave