Gepubliceerd 14-12-2011 13:29 Simon de Wit

  • Datering van de gebeurtenis: 20e eeuw


Onlangs schreef ik een verhaal over André van Hilst, een grootgrutter uit Waalwijk die ongeveer vijftig jaar geleden 16 (!) winkels in Tilburg bezat. Zie desgewenst meer onder de titel ‘André van Hilst'.

Een paar dagen geleden attendeerde me een eveneens oud-Tilburger erop dat er in de Heuvelstraat vroeger ook nog een ‘Simon de Wit' zat, eveneens een grootgrutter uit die jaren die ‘de slag om de supermarkten' niet heeft overleefd.

Het is juist, ik herinner het me nu ook. ‘Simon de Wit' was landelijk zelfs nog veel groter dan ‘André van Hilst'. Meer dan 150 winkels! Ene heer Jaap Zwart verhaalt hierover uitgebreid op internet. Hieraan ontleen ik het volgende.

Simon de Wit werd in 1852 in Wormerveer geboren. Na het overlijden van zijn vader (in 1867) kreeg Simon, zelf pas 15 jaar oud, de zorg over het gezin. Zijn moeder kocht aanvankelijk van Koos Fortuin, de eigenaar van het kaaspakhuis waar haar man gewerkt had, enkele kazen. Deze sneed zij aan stukken en de jeugdige Simon ging huis-aan-huis venten.

Van deze zelfde Koos Fortuin leende Simon later 30 gulden (±14 euro) om een winkel te beginnen. Hij begon met een aantal kazen uit te stallen voor een raam in de woonkamer, die later werd ingericht als winkel.

Een paar jaar later begon hij samen met zijn zuster Geertje een winkel in kruidenierswaren. Van een beurtschipper hoorde Simon dat in Amsterdam de prijzen voor kruidenierswaren aanmerkelijk hoger waren dan in Wormerveer. Dat was aanleiding voor hem tot de stichting in 1888 van het eerste filiaal in Amsterdam. Het liep als een trein. In 1900 waren er reeds 30 filialen en een groot magazijn in Zaandam.

Simon zelf overleed in 1934 maar in 1954 was de feestelijke opening van het 150ste filiaal (!). Een grote tegenslag kwam in 1970 toen het grote centrale magazijn in Zaandam in vlammen opging.

Kort daarna werd de firma Simon de Wit benaderd door Albert Heijn voor een overname. Vanaf de overname veranderde Simon de Wit van gezicht en van naam. Met de sluiting van het laatste filiaal in november 1982 werd het Simon-tijdperk afgesloten.

Bijgaand (met dank aan BeeldOnline van het RAT) een foto van het filiaal van Simon de Wit in de Heuvelstraat uit 1948, naast Hubert Meelis. Ik herinner me die nog goed.

Er waren overigens wel meer winkels van Simon de Wit in Tilburg, maar daarvan heb ik geen foto's kunnen vinden.

Voorts nog een paar affiches uit die tijd en productvoorbeelden van Simon de Wit.

Louis Sparidans

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Grootgrutters

  •   Louis Sparidans
  •   2    0    0 

Reacties

jeroen van dijk schreef op 26-04-2017 23:27
In 1960 voltooide ik met goed gevolg de Detailhandelschool in 's-Hertogenbosch en moest dus werk vinden in de detailhandel.
Zo begon ik bij Simon de Wit in Amsterdam.
Men had daar ongeveer 10 filialen, in 5 daarvan heb ik kort of lang gewerkt als winkelbediende.
Salaris netto 74 gulden per 6 daagse werkweek.
We begonnen om 8 uur en na 18 uur moest ik de hele winkel vegen en dwijlen terwijl de verkoopsters kaas en vleeswaren verzorgden.
Alleen de Ferdinant Bol was een zelfbedieningszaak.
De prijs van ieder artikel moest handmatig in de kassa getypt worden en dat ging vaak genoeg fout.
Mijn taken waren ook het sorteren van lege potjes en flessen, - op alles stond statiegeld- en het thuisbezorgen van levensmiddelen bij klanten.
Dat ging met een eierenkist op een transportfiets.
Daarmee over de tramrailzen manouvreren was een echt waagstuk.
Vaak moest ik die zware kist de smalle stijle trappen hoogsjouwen maar dat leverde wel altijd een flinke fooi op.
In die tijd was het veel minder druk in Amsterdam en toen was het nog mogelijk mijn splinternieuwe DKW Hummel brommer ook s'nachts op straat te parkeren.
Hoef je nu niet meer te proberen!
Met die brommer ben ik in 1965 in Frankrijk druiven gaan plukken, het begin van 40 jaar werken in de wijnkelders.
Jeroen van Dijk

Louis Sparidans schreef op 27-04-2017 10:17
Hé Jeroen. Ja, ik herinner je me nog van enkele jaren geleden. Het was inderdaad een compleet 'andere tijd' destijds in Amsterdam.
Ik werkte eind vijftiger / begin zestiger jaren ook geregeld in Amsterdam, zij het steeds in tijdelijke jobs van enkele maanden.

Ik logeerde toen veelal in een hotelletje aan de Bloemgracht, midden in de Jordaan, voor 7,50 (gulden!) per nacht inclusief ontbijt, met huiselijk verkeer, zoals dat indertijd werd genoemd.
Wat heb ik daar een plezier beleefd.

Ik kom nu nog wel eens in Amsterdam, maar dat is inderdaad niet meer te vergelijken met de gemoedelijke sfeer van destijds.

Groet, Louis Sparidans


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.