Carla Doekhi

Thuis in Tilburg-Noord*: Carla Doekhi

Carla Doekhi (Paramaribo, Suriname, 1960) is koster bij de Peerke Donders kapel. Samen met haar man Glenn woont ze al 30 jaar in de Vermeulenstraat in Tilburg-Noord. Glenn en Carla zijn Hindoestaans. Hun voorouders komen uit India en het Hindoe geloof hebben ze van huis uit meegekregen. Toch raakten zij gegrepen door het verhaal van Peerke Donders, een priester uit Tilburg die in de negentiende eeuw in Suriname werkte met melaatsen. “Peerke Donders is mijn goeroe,” vertelt Carla.

Carla kwam in 1974 naar Tilburg, vlak voor de onafhankelijkheid van Suriname. Glenn was in vier jaar eerder gekomen. Glenn en Carla leren elkaar kennen op een Hindoestaans feestje in 1977 en trouwden een jaar later. Ze kregen twee dochters: Rishma en Jayshree. Toen hun dochters zeventien en achttien jaar waren, wilden Glenn en Carla hen graag laten zien waar hun wortels lagen. Allebei waren ze nooit meer teruggeweest naar hun geboorteland.

Met een vissersboot voeren ze in 1998 voor het eerst samen naar Batavia, een voormalige plantage aan de Coppenamerivier. Glenn was hier vroeger vaak met zijn oudste broer geweest om voor het bakkersbedrijf van zijn ouders brood te brengen aan de indianen in ruil voor vis. Batavia is de plaats waar Peerke Donders 170 jaar geleden in een leprakolonie ging werken. Glenn wilde zijn dochters graag laten zien waar de Tilburgse priester gewoond had. Hij is opgegroeid met het verhaal van Peerke Donders. Zijn katholieke moeder had hem vaak over hem verteld. Carla kende Peerke omdat ze wel eens in de kapel in Tilburg-Noord kwam.

“Batavia was een verlaten plek, eigenlijk is het een groot graf waar alle melaatsen begraven liggen. We zijn op zoek gegaan naar het graf van Peerke. Deze lag verstopt onder bladeren. We maakten het graf schoon, keken elkaar aan en zeiden: het is eigenlijk jammer dat er niets met deze plek gebeurd. Wat zou het mooi zijn als er een bedevaart vanuit Tilburg zou komen. Peerke heeft zoveel voor Suriname gedaan, dat zouden we moeten laten zien aan de Nederlanders. In 2003 hebben we aangebeld bij de Norbertijnen op de Schans en hen het idee van de bedevaart verteld. Zij vonden het een geweldig plan. Eigenlijk hebben wij Peerke Donders zo nieuw leven in geblazen." Inmiddels is er een museum - het Peerke Donderspaviljoen - geopend, is er een film over hem gemaakt en is de belangstelling voor Peerke Donders groot, ook in Suriname. “Daar worden bedevaarten van wel duizend jongeren georganiseerd,” vertelt Carla.

Samen met de parochie Heikant-Quirijnstok organiseren Carla en Glenn nu elke twee jaar een bedevaart naar Batavia. In 2009 zijn ze met delegatie van acht personen naar Suriname gegaan voor de opening van een nieuwe kathedraal. Het graf van Peerke werd toen opengemaakt en verplaatst naar een tombe. “Ik vergeet het nooit. Ze deden het graf open, schoven het marmeren blad weg en toen zag je de kist. Ik had het voor geen goud willen missen. Ik dacht: nu is het mijn kans om de kist aan te raken. Het was een hele eer. Tranen stroomden over mijn wangen. Het hield maar niet op. Toen hebben ze met een doek de kist schoongeveegd. Die doek heb ik gekregen. Die heb ik nog steeds. Er werden mooie woorden gesproken door de bisschop van Suriname. En er waren journalisten van over heel de wereld bij aanwezig.”

Of het toeval is dat Carla juist in Tilburg terecht is gekomen? Carla denkt van niet. “Alle dingen zijn voorbestemd, toeval bestaat niet. Peerke houdt ons tegen in Tilburg, anders waren we misschien allang verhuisd naar een andere stad. Ik kan samen met Glenn uren doorpraten over Peerke. Ik raak nooit uitgesproken over hem.” Elke dinsdag is Carla tegenwoordig te vinden in de Peerke Donderskapel, waar zij als koster werkt. Bij deze kapel ligt ook een reconstructie van het geboortehuis van Peerke en een kruisweg. Deze plaats – die is uitgegroeid tot een bedevaartsoord - is voor Carla de meest bijzondere plaats in Tilburg-Noord.

*Carla werd geportretteerd voor de tentoonstelling Thuis in Tilburg-Noord, die tot en met 23 oktober 2011 te zien is in het Peerke Donderspaviljoen. In de tentoonstelling Mission Tilburg-Cariben, die vanaf 27 oktober 2011 te zien is in dit museum, wordt bovendien een filmportret van haar en Glenn getoond.

 

Afb. 1: Carla Doekhi
Afb. 2: Carla Doekhi bij een portret van Peerke Donders, dat ze bij toeval vond bij La Poubelle

Alle rechten voorbehouden

Media