Fietsdiefstallen

  • Datering van de gebeurtenis: 2010 - 2011

Een dag of tien geleden is een fiets van me gestolen. Het was mijn eigen schuld. Ik had haast en moest maar heel eventjes bij het stadhuis zijn. Daar moest ik evenwel wachten en ontdekte daardoor tien minuten later dat mijn fiets 'weg' was.

Gelukkig was het niet mijn beste fiets en eigenlijk verbaast het me dat er nog iemand belangstelling voor heeft gehad.

Op de website van de Gemeente zag ik dat er in Tilburg jaarlijks ruim 2000 mensen aangifte doen van diefstal van een fiets. Slechts een kleine helft van de gedupeerden doet aangifte, lees ik er verder en ik geloof het meteen, dus het aantal fietsdiefstallen in Tilburg beloopt misschien wel zo tegen de 5000 fietsen per jaar.

Eigenlijk valt dat nog wel mee, denk ik, naar de huidige maatstaven gemeten. Zeker als je weet dat er, alleen al bij het NS-station, dagelijks 2000 fietsen worden gestald. 'Hotspots' zijn verder, de binnenstad (o.a. Kapelhof en Pieter Vreedeplein) en de grote winkelcentra, lees ik verder op de site.

Sinds juni 2010 zet de Tilburgse politie 'lokfietsen' in. Dankzij deze methode konden sinds juli 2010 al twaalf daders worden aangehouden.

Overigens, sinds begin dit jaar (2011) worden de lokfietsen ook voorzien van een GPS-systeem, zodat de gestolen fietsen kunnen worden gevolgd tot aan de heler. Twee vliegen in één klap. Een hoeraatje voor de Tilburgse politie !

Tot slot, nog meer goed nieuws : in 2009 bedroeg het aantal aangiften van fietsdiefstallen in Tilburg nog ruim 3300. Sindsdien is het aantal aangiften dus behoorlijk afgenomen. Dus ook minder fietsdiefstallen ........?!

Louis Sparidans, Grave

P.S. Een vriend van me bood me gisteren zijn eigen ouwe fiets aan (zie afb. 2) ter compensatie van mijn verlies. Eens kijken of ze die ook gaan jatten ......

 

Media