Huizencrisis

  • Datering van de gebeurtenis: 2011

Mijn vorige bijdrage onder de noemer 'Crisis' lokte twee reacties uit. Eén daarvan somde, naast de eurocrisis, schuldencrisis en bankencrisis, nog méér crisis-situaties in de huidige tijd op, zoals : klimaatcrisis, energiecrisis, watercrisis, grondstoffencrisis, milieucrisis, voedselcrisis, beurscrisis, valutacrisis enz. enz. ....... het kan niet op! Crisismanagement, is er ook zo een.

Ja, ik weet het, maar hoe komen we hier uit, oftewel, komen we er sowieso wel uit? Er is hoop : Chinezen gebruiken voor 'crisis' en 'kans' hetzelfde woord.

Een ander beklaagt zich over de tegenwoordige huizencrisis. Zelf 'zit' hij met twee huizen, zo schrijft hij.

En dat laatste was voor mij reden om eens in de Tilburgse situatie van dit ogenblik te duiken. Misschien is dit gegeven voor het 'Geheugen van Tilburg' over een tiental jaren wel heel interessant.

Volgens 'Funda' (de huizenwebsite) staan er in Tilburg op dit moment ca. 3100 huizen te koop, waarvan (in ronde aantallen) 2800 in Tilburg-stad, ruim 200 in Berkel-Enschot en bijna 100 in Udenhout. Een totaal van 800 woningen betreft alleen al appartementen.

Slechts 150 huizen zijn nieuwbouwhuizen; d.w.z. een aantal van 2950 betreft bestaande bouw. Ruim 2000 huizen zijn in een rustige woonwijk gelegen; 700 hebben vrij uitzicht en 200 liggen aan een park.

Er staan woningen te koop voor een miljoen of meer maar je kunt in Tilburg ook slagen voor een één-kamer-appartement met een vraagprijs van € 55.000. Verschil moet er zijn, maar ja, dat is altijd al zo geweest.

Een hoop huizen staan al héél lang te koop, zelfs (veel) langer dan een jaar. Het begrip 'huizencrisis' bestaat dus echt.

Hoe zou de situatie er over een aantal jaren uit zien?

Louis Sparidans, Grave