Ons opoe

  • Geboortedatum: 25-04-1863
  • Sterfdatum: 08-05-1941

Eerder maakte ik op deze site al eens zijdelings melding van haar. Zij maakte tot kort voor haar dood deel uit van ons gezin, terwijl we zelf al 'met tienen' waren (mijn ouders en acht kinderen). Dat was zeventig jaar geleden maar heel gewoon.

Ze had haar eigen slaapkamertje bij ons thuis, evenals mijn ouders. De vier meisjes sliepen in twee 'twijfelaars' op de meisjeskamer en de vier jongens op zolder. Ja, zo ging dat, ook al was ons huis aan de Minister van Sonstraat (Theresia) zeker niet al te groot.

Ze was sinds de dood van haar man (een van mijn opa's) in 1920 weduwe en had zelf twee kinderen, twee zonen, waarvan er een op 17-jarige leeftijd was ingetreden bij de fraters van Tilburg (frater Serenus). De andere zoon was mijn vader.

Er bestond in die tijd nog geen nabestaanden- of weduwepensioen en dus was het 'de gewoonste zaak van de wereld' dat je dan bij een van je kinderen kwam 'inwonen'.

Gelukkig was ze goed gezond en hielp ze ons moeder mee met de opvoeding van de kinderen en het doen van allerlei huishoudelijk werk. Ik 'zie' haar nog sokken stoppen.

Kort voor ze haar dood voelde aankomen, werd ze opgenomen in het 'gesticht', zoals men dat toentertijd noemde; het bejaardentehuis. In dit geval was dat het klooster van de 'Vliegkappen' aan het Paduaplein.

Ze werd als Maria Adriana Smits geboren in 1863 en overleed op 78-jarige leeftijd in 1941. Haar ouders waren Johannes Cornelis Smits en Maria Anna Mutsaers. Op 20 mei 1896 trouwde ze met mijn opa, Adrianus Jacobus Sparidans, die zelf eveneens geboren was in 1863.

Ze woonden in de Veldstraat (thans Pastoor van Beurdenstraat). Het huis staat er nog steeds (no. 47). In 1934 verhuisde ze mee naar ons nieuwe huis in de Theresiaparochie.

Op bijgaande foto was ze ongeveer 65 jaar oud.

 

Louis Sparidans