Zwarte kinderen als bezienswaardigheid in Tilburg

Datering van de gebeurtenis: circa 1900

Vanuit het Missiehuis van de Paters van de Rooi Harten, MSC aan de Bredaseweg vertrokken vele missionarissen naar de missiegebieden van deze concegregatie. Een van hen was bijvoorbeeld Henri Rutten (1873-1904). Als oom van mijn moeder, is hij een van de bekendste leden van de familie geworden (en gebleven). Zie ook het verhaal over zijn leven in dit 'Geheugen van Tilburg'.

In de tijd van zijn vertrek naar de Stille Zuidzee in het jaar 1900 werden nogal wat foto's gemaakt, van de familie en ook van bezoekers uit de verre missiegebieden. De jongens vanuit Nieuw-Guinea (wat toen nog Nee Pommern heette) werden hier als een bezienswaardigheid gezien. Op deze foto staan de twee zwarte kinderen Lilis en Lama op de foto met een van de paters MSC, waarschijnlijk een bisschop (Monseigneur Couppé). In het Archief van Missiehuis Tilburg zijn veel van deze foto's bewaard gebleven. Ik had er toevallig een digitale versie van ... (fotograaf mij niet bekend).

De brieven die Henri Rutten tussen 1900 en 1904 naar de familie in TIlburg schreef, geven een authentiek, maar wel fragmentarisch beeld van het dagelijkse leven van een jonge missionaris. In een brief aan huis beschrijft hij bijvoorbeeld de lange reis, over over land via Duitsland naar Genua en vervolgens aan boord van een groot motorschip, de Barbarosse met 1400 (!) passagiers aan boord. Via het Suezkanaal naar Azië, Australië naar de Stille Zuidzee. Het reisgezelschap van de MSC'er aan boord van het schip bestaat in totaal uit 18 personen.

Onder hen ook Monseigneur Couppé, de leider van de missiestaties op Neu Pommern én Lilis en Lama, hier samen op de foto.

 

Foto: Archief Missiehuis Tilburg
Bron: artikel 'In het voetspoor van Henri Rutten, missionaris';
Joep Eijkens; september 2004; Tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur.

 

Mieke-Nelie vd Heijden