Verdwenen Tilburgse café's

  • Datering van de gebeurtenis: 2000 - 2010

In het Brabants Dagblad van 11 augustus 2011 las ik, dat er in Tilburg in het jaar 2010 zo'n vijfentwintig café's en buurtcafé's zijn verdwenen. Het zijn er nu nog 119 !

In de hele provincie verdwenen er 54. De teller staat op 1572; in 2009 waren het er nog 1626.

Café's komen en gaan, dat was vroeger ook zo. Vaak kregen ze bij een nieuwe eigenaar ook een nieuwe naam. Dat zie je rond de Heuvel nog wel gebeuren. Maar ook daar verdwijnt het traditionele café. Tegenwoordig moet het allemaal een beetje trendy zijn, met activiteiten of dingen die opvallen om klanten (buurtbewoners en mensen van buiten af) te trekken.

Zo kwam er 1 juli 2011 op de Heuvel de nieuwe Piano Bar, een café dat is bekostigd dankzij een groepje 'aandeelhouders'. De Piano Bar richt zich op 30-plussers. Op het podium spelen twee duellerende pianisten en een drummer - op verzoek van de bezoekers - elk gewenst nummer !

In 2010 waren er 144 café's in de stad. Zonder volledig te willen zijn een ABC'tje van deze kroegen: van A tot Z:

Alt Wien
Anvers
Babbus
Clochard
Bet Kolen
d'n Bingo
Bolle
Bonne Auberge
Bosvreugd
Buitenbeentje
De Buurvrouw
De Prins
Qwibus
't Verschil
Watertoren
Weemoed
de Wijn en
Zomerlust.

In 1968 heeft fotograaf Niek Hermans een aantal foto's gemaakt van café's uit zijn tijd. Die geven een mooi tijdsbeeld van die jaren. Alleen foto 6 is veel ouder, die dateert van 1930 ! Bij het café Abattoir aan de Enschotsebaan lag toen ook een veel gebruikte wielerbaan. Dat is al lang verleden tijd, evenals het Abbatoir, het Slachthuis, zelf. Daar gingen veel Tilburgse slagers met een eigen zaak op maandag de gekochte varkens en koeien zélf slachten en klaar maken voor de verkoop in hun winkel.

Verdwenen café's

Foto 1: Café Sirtaki, Spoorlaan 380
Foto 2: Café Marijnen, Heuvel 13
Foto 3: Café Paijmans, Regenboogstraat 4
Foto 4: Café Tribunaal, Heuvel 14
Foto 5: Café Variété, Langestraat 23
Foto 6: Café Abattoir, Enschotsestraat

Foto's RAT

Alle rechten voorbehouden