Een matige rente

  • Datering van de gebeurtenis: 1871 - 1934 resp. nog later

Kent u een bank die u slechts een matige rente belooft? Nee? Toch deed dat 'De Tilburgsche Spaarbank', waarover ik laatst schreef onder de titel "Mijn spaarbankboekje" (zie indien gewenst aldaar).

Achterin mijn spaarbankboekje uit 1942 is namelijk het Spaarreglement opgenomen, destijds laatstelijk bijgewerkt op 19 juni 1934.

Artikel 1 luidt namelijk: De Vereeniging draagt den naam van 'De Tilburgsche Spaarbank'. Zij is gevestigd te Tilburg en stelt zich ten doel het sparen te bevorderen. De Spaarbank neemt gelden in bewaring en vergoedt daarvoor eene matige rente.

En verder: Het bestuur heeft de bevoegdheid den inleg in de Spaarbank te weigeren en de inleggers te verplichten hun gelden terug te nemen, indien het oordeelt daartoe reden te hebben.

Artikel 13 (!) gaat over de rente en luidt letterlijk: Van elken gulden, die in de Spaarbank is gestort of verbleven, wordt den rechthebbende een rente van drie ten honderd in het jaar goedgedaan, dat is 25 cent van elke ƒ 100,- in elke maand.

Het geld werd goed bewaard, getuige artikel 22: De gelden en geldswaarden zullen bewaard worden in een ijzeren kist, voorzien van twee verschillend werkende sloten; één der sleutels berust bij den voorzitter, de tweede bij den secretaris-penningmeester of hun plaatsvervangers.

Rekening houdend met de uitbetaling van de weeklonen destijds op zaterdagochtend, hield de bank als regel zitting op zaterdagmiddag. Viel er op die dag een feestdag, zoals Allerheiligen in 1879 (zie de Nieuwe Tilburgsche Courant hiernaast) dan werd uiteraard uitgeweken naar de vrijdagavond daarvoor. Er zou eens een dubbeltje verloren gaan ........

De Tilburgsche Spaarbank werd 140 jaar geleden opgericht, in 1871. De fabrikanten hadden vanaf het begin een flinke vinger in de pap, getuige de bestuurssamenstelling die achterin mijn spaarbankboekje wordt vermeld.

Hierin vind ik o.a. namen terug als: Blomjous (voorzitter), Bogaers, Van Beurden, Mannaerts, Aelen, Franken, Janssens, Pessers, de Beer, Mutsaerts, Eras, Mommers en Van Spaendonck.

Wie uit mijn jeugd, toen er nog volop textielfabrieken in Tilburg waren (de jaren veertig en vijftig van de 20e eeuw) herinnert zich niet deze namen?

Louis Sparidans, Grave

 

Media