Op bedevaart naar ......

  • Datering van de gebeurtenis: 20e eeuw

Onlangs plaatste ik op deze site een verhaaltje over een bedevaartsreis in de vijftiger jaren van Tilburg naar Sint Joseph in Smakt. Ik kreeg van een trouwe lezer (bijna een fan) een telefonische reactie. Het verhaal over "Smakt" van vroeger was hem in die tussentijd niet ontgaan. Voorts wees hij me op een stuk of vier andere bedevaarten waaraan hij vroeger heeft deelgenomen, althans volgens 'zijn eigen zeggen'.

Ja, ik ken ze ook, alleen ........ zélf ben ik er nooit op bedevaart geweest want ik was toen al 'van mijn geloof afgevallen', zoals men dat destijds noemde.

Maar in mijn familie en naaste omgeving waren er aan het eind van de jaren veertig en gedurende de vijftiger jaren van de vorige eeuw verschillenden die in de zomer een busreisje gingen maken met als doel "een bedevaart naar ......".

Meestal werd zoiets vanuit de parochie georganiseerd, door de pastoor of door een van de kapelaans, maar vaak ook in verenigingsverband. Een dagtochtje.

Namen? Waar naartoe? Nou heb ik het niet over Lourdes of naar de Hasseltse kapel maar naar ..... ja, Scherpenheuvel, Handel, Kevelaar, Hoogstraten, Meerseldreef, Boxmeer, Roermond, Wittem, Boxtel (met de trein!), Banneux, ja tot zelfs naar Beauraing (een soort 'Lourdes' ten zuiden van Dinant).

Ik heb eens gekeken bij het RAT (Regionaal Archief Tilburg) en vond er via BeeldOnline verschillende afbeeldingen die herinneren aan een groot aantal van die bedevaarten vanuit Tilburg.

Ik plaats er enkele hiernaast.

Het Tilburgse 'Rijke Roomsche Leven' in vroeger jaren. Wat een nostalgie !

Louis Sparidans, Grave