Sparen voor een uitstapje

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren vijftig van de 20e eeuw

Voor de ouderen onder ons is het niets bijzonders.

Als je in de jaren vijftig van de vorige eeuw (als jongere) in de zomer een uitstapje wilde gaan maken, begon je al ruim een halfjaar daarvóór te sparen, ook al ging het maar (zoals in dit voorbeeld) om een totaalbedrag van ƒ 12,40 (omgerekend nog geen zes euro).

Zo verging het ook mijn oudere zussen. Zij behoorden in die jaren tot de 'Meisjesafdeling' van de (voluit) 'Nederlandse Katholieke Kleding- en Textielarbeidersbond "St. Lambertus" in Tilburg'.

Zij kregen begin december 1955 een uitnodiging onder de titel :

'Beste bondsvriendin, hoe gaat het nog? Alles nog oké? Wij hopen het voor je. Hierbij vind je een formuliertje, waarop je in kunt vullen of je het volgend jaar rond de maand juli aan ons uitstapje deelneemt.

Dit jaar was ons reisje geweldig en daarom gaan we nu op veler verzoek reeds sparen. Je kunt hier dan thuis eerst over praten en het formuliertje uiterlijk 10 december bij ons inleveren'.

Ach, wat hadden mijn zussen toen al een voorpret. Ze verheugden zich zeer op het reisje dat ze over ruim een halfjaar zouden maken, ook al moesten ze er nog geruime tijd voor sparen!

Bij mijn opruimwerkzaamheden op zolder kwam ik een van die formuliertjes weer tegen in een ouwe schoenendoos uit die jaren.

Zie bijgaande afbeeldingen.

Louis Sparidans, Grave

 

Media