H. Kokx, wijkagent in de Koningswei

  • Datering van het verhaal: 1958

In 1993 interviewde Ad Andriessen voor zijn onderzoek naar de Koningswei de toen 79-jarige oud-politieman H. Kokx. Kokx was vanaf 1958 wijkagent in de Koningswei. Hij geeft een genuanceerd beeld van de wijk die in Tilburg een slechte naam had.*

Die mensen in de Koningswei? Als je maar wist hoe je ze aan moest pakken. Dus daarom ging ik op zondag ook naar de kapel. Dan zag je al die mensen. In de zomer zaten ze allemaal op straat. Dan stapte ik en zette een paar minuten mijn voet op de trottoirband. En dan was het weer ‘houdoe!’ en ging je verder. Zo was het in het wijkhuis ook. Daar liep ik dan even binnen, ouwehoerde wat en ging weer. Maar dan had ik ze wel gezien, en zij hadden jou gezien.

Je moest er ook geen meneer of mevrouw spelen. Het was Piet of Riet of Toon of Jan. Nee, je kon er geen meneer spelen. Je moest ook niet als een boeman door die wijk gaan rijden. Dan was je verkocht. En als je iets tegen de ene had dan had je het tegen iedereen.

In de Anna Paulownastraat had je een café. En daar werd wel eens gerauscht. Maar dat waren niet de mensen uit de Koningswei, want dat was een eenheid. Heel de Koningswei was een eenheid. Maar als ze van het woonwagenkamp kwamen of van Broekhoven, dan was het knokken. In de Koningswei zelf niet.

Ik denk niet dat er één huis was waar ik niet een bak koffie heb gedronken. Want het was altijd ‘wijkagent, moet je eens komen’. Al was het maar om een formulier in te vullen waar ze zelf geen raad mee wisten. En je mocht de koffie niet weigeren. Dat kon daar echt niet.

In de Koningswei zaten niet veel criminelen. Het waren goede, arme, werkende mensen. De Kortestraat was een klein beetje anders. Daar zaten er die zich niet zo met de rest ophielden. Letterlijk en figuurlijk duistere figuren. Maar voor de rest woonden de beste mensen uit Tilburg in de Koningswei. Ik heb er altijd met veel plezier gewerkt.

* Interviews over de Koningswei werden verzameld door Stichting Straat in het kader van de manifestatie die in november 2011 zal plaatsvinden omtrent het vijftigjarig jubileum van de sanering van de wijk

Tilburg Wiki: