Ons tuintje

  • Datering van de gebeurtenis: Eind jaren veertig (20e eeuw)

 

Afgelopen nacht droomde ik over ons tuintje, vroeger bij ons thuis.

We hadden maar een tamelijk smalle tuin, de tuin van een tussenwoning in de Minister van Sonstraat. Maar wel wat langer dan tegenwoordig meestal het geval is.

Er stonden namelijk drie grote fruitbomen in. Vooraan een kers (een lekkere 'zoete zwarte') en verderop een heerlijke (stoof)peer en een merketon (een soort kleine perzik).

Voorts hadden we in de tuin (telkens in grootte afnemend en vanaf de bijkeuken tegen elkaar aangebouwd) een grote schuur ('n schòp), een varkensstal, een kippenhok, een konijnenhok en dan nog plaats voor een bijenkorf, helemaal in de hoek. Voor als er zwermen in de buurt waren. Mijn vader was namelijk n' bieboer.

Tussenin stond er nog wat kleinfruit, o.a. rooie bessen en knoezels en natuurlijk een grote mesthoop ....... vanwege het varken!

Voorzover er dan nog een klein zonnig plaatsje over was, had ikzelf een kleine bloementuin met o.a. leeuwenbekjes (in allerlei kleuren) alsmede duizendschonen in (eveneens) allerlei variëteiten.

En als het dan lange tijd droog was, zoals tijdens dit voorjaar (2011) vond ik het prachtig om de plantjes water te kunnen geven met de zinken gieter die we thuis hadden. Ik zal toen rond een jaar of tien zijn geweest.

Op dat moment schoot ik wakker!

Ik ben naderhand nooit een 'grote' tuinierder geworden maar ben wél gelukkig met een fantastische tuinierster getrouwd.

Zodoende genieten we nu regelmatig samen opnieuw van een heerlijke bloemrijke tuin met o.m. kersen-, appel-, peren- en pruimenbomen, met daar tussenin struiken met witte en rode bessen, frambozen, bramen, bosaardbeitjes enzovoorts. Laat de vogeltjes maar fluiten!

Zomaar, een herinnering aan een achtertuin zoals er vroeger in Tilburg zoveel waren.

 

Louis Sparidans

 

Media