De Engel des Heren

  • Datering van de gebeurtenis: Van alle tijden

"De Engel des Heren zal ie bedoelen", zo beschreef me een paar dagen geleden een Tilburger (ene Theo) de reactie van zijn moeder, toen hij haar mijn verhaaltje (van twee jaar geleden) over een Angelusklokje had voorgelezen.

Zijn moeder verblijft op de geriatrische afdeling van een verpleeghuis in Tilburg en hij heeft liever niet dat ik zijn naam voluit vermeld. "Eigenlijk interesseren haar alleen nog maar verhalen over vroeger", zo voegde hij eraan toe.

Ja, ik herinner het me nu ook weer en heb er de oorspronkelijke tekst (in het nederlands) nog eens bijgezocht: drie weesgegroeten en een slotgebed. Het luidt als volgt (inclusief één weesgegroetje):

De Engel des Heren heeft aan Maria geboodschapt. Allen: En zij heeft ontvangen van de heilige Geest.

Wees gegroet, Maria, vol van genade, de Heer is met U. Gij zijt de Gezegende onder de vrouwen en gezegend is Jezus de vrucht van uw schoot. Allen: Heilige Maria, Moeder van God, bid voor ons zondaars, nu en in het uur van onze dood. Amen

Bid voor ons, heilige Moeder Gods, Allen: opdat wij de beloften van Christus waardig worden.

Laten wij bidden. Wij bidden U, o Heer, stort uw genade in onze harten, opdat wij, die door de boodschap van de Engel de menswording van Christus uw Zoon gekend hebben, door zijn lijden en kruis gebracht worden tot de glorie van de verrijzenis. Door dezelfde Christus, onze Heer. Allen: Amen.

Speciaal voor de moeder van Theo, maar een ander mag er ook naar luisteren, voeg ik een geluidsfragment bij van een angelusklokje hier in de buurt. Een "hoog" gestemd klokje.

Eigenlijk behoort elk angelusklokje zó te luiden, volgens mij.

Louis Sparidans, Grave