Gepubliceerd 22-04-2011 19:06 Goede Vrijdag

  • Datering van de gebeurtenis: Sinds het jaar 33 tot op de dag van vandaag

Mieke-Nelie van der Heijden publiceerde vandaag een bijdrage op deze site onder de titel 'Goede Vrijdag en Pasen .....' en wierp daarbij de vraag op waarom de dag van vandaag Goede Vrijdag wordt genoemd, terwijl het haars inziens toch een slechte dag moet zijn geweest voor Jezus.

Zij gaat zelfs nog verder en stelt dat zij nooit 'van grote mensen' daarvoor een duidelijke verklaring heeft gekregen.

Ofschoon ik allang niet meer tot "welke kerk dan ook" behoor, herinner ik me nog goed dat ik die vraag vroeger ook stelde toen ik, als kind, nog gelovig was c.q. moest zijn .

Ik zat toen bij de Fraters in Goirle.

Het antwoord was in zekere zin simpel: het "goede" slaat niet op het lijden en sterven van Jezus maar op de mensheid. Door zich op te offeren zou Jezus de schuld van de erfzonde hebben betaald.

Hij nam daarmee zogenaamd de zonden van alle mensen op zich, waardoor ze na hun dood weer in de hemel zouden kunnen komen. Goed hè?

Op mijn vervolgvraag hoe het dan de mensen daarvóór moet zijn vergaan, hadden ook de fraters geen antwoord. Pech gehad?

Niet lang daarna ben ik bij de fraters weggegaan. Het was uiteraard niet de enige of belangrijkste reden, maar het droeg er zeker niet aan bij dat "mijn geloof" in die jaren was versterkt.

Desondanks vind ik dat eenieder recht heeft op zijn eigen geloof. Inderdaad, vroeger "deden" we op school op Goede Vrijdag om precies drie uur de kruisweg in de kerk en aten we thuis droog brood met water.

Waar in Tilburg gebeurde dat vandaag (ook) nog?

Louis Sparidans, Grave

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Goede Vrijdag religie

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.