Odulphus : van 10 naar 1400 leerlingen

  • Datering van de gebeurtenis: 1899 tot 1999 resp. thans (2011)

Vanmorgen kreeg ik tijdens het opruimen een krantenartikel in handen dat mijn oudste broer (onze Walter) me twaalf jaar geleden deed toekomen. Het was de aankondiging van een reunie in verband met het feit dat het Odulphuslyceum in september 1999 honderd jaar zou bestaan.

Het zou op zaterdag 2 oktober worden gevierd met een grandioze reunie waarvoor zich inmiddels al meer dan 1600 oud-leerlingen hadden ingeschreven.

Ik meldde me ook aan en kreeg er geen spijt van want inderdaad: de reunie wás grandioos! Niet alleen ontmoette ik daar heel wat oud(mede)-leerlingen uit de jaren vijftig, de jaren van mijn verblijf daar, maar er waren ook nog verschillende oud-leraren uit die periode aanwezig.

Daarnaast was er natuurlijk een uitgebreid buffet en 's avonds een muzikale afsluiting van jewelste. Meer dan dat zelfs, want we konden elkaar niet meer verstaan!

'Het Odulphus' was honderd jaar daarvoor, op 25 september 1899, van start gegaan met tien jongens in een kamertje van de fraters van Tilburg aan de Lange Nieuwstraat. De vakken bestonden uit Grieks, Latijn en Nederlands naast de moderne vreemde talen, alsook wiskunde, geschiedenis en aardrijkskunde.

Stichter was rector mgr P.C. de Brouwer en het was daarmee het eerste jongensgymnasium op katholieke grondslag in Nederland. In 1912 slaagde hij erin om het gymnasium officieel erkend te krijgen.

Tot 1969 bleef het uitsluitend een school voor jongens. Pas sinds de invoering van de Mammoetwet in datzelfde jaar worden er ook meisjes toegelaten. Op internet lees ik zojuist dat er thans meer dan 1400 (!) leerlingen zijn.

De school werd genoemd naar Sint Odulphus (zie hiernaast), omstreeks het jaar 775 in Oirschot geboren. Hij is de eerste Nederlandse zogenoemde 'heilige van eigen bodem'. Benedictijn en missionaris bij de Friezen.

Louis Sparidans, Grave