OEC - Tilburg

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren negentig en thans (2011)

Toen ik afgelopen zaterdag door de Goirkestraat liep, ontdekte ik bij toeval ook het 'Oost Europa Centrum' (OEC) en mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt.

Ik heb 'een zwak' voor Oost-Europa, mede ontstaan doordat ik na de val van 'De Muur' er nogal wat heb rondgereisd, deels ook uit hoofde van een funktie die ik destijds uitoefende. Inmiddels alweer twintig jaar geleden.

Verrassend, dat uitgerekend in Tilburg, deze stichting haar hoofdzetel heeft. Met louter vrijwilligers!

Binnengekomen 'viel ik meteen in de boter' met een rommelmarkt, maar dan wel een voor het goede doel. Ik heb het me uit laten leggen en werd o.m. verwezen naar hun website. Daar lees ik:

Het OEC ontplooit activiteiten gericht op het realiseren en versterken van relaties met Centraal en Oost Europese landen. Voorheen waren de activiteiten vooral gericht op humanitaire hulpverlening; aanvankelijk specifiek voor Polen. Thans is het werkgebied en de soorten activiteiten aanzienlijk breder.

De aandacht van het OEC strekt zich intussen uit naar onder meer landen als: Polen, Hongarije, Bosnië, Macedonië, Oekraïne, Roemenië, Rusland, Georgië, Armenië en Wit-Rusland. Het OEC ontwikkelt zich tot een kennis- en projectencentrum, dat maatschappelijke, sociale, culturele, onderwijs en economische contacten stimuleert tussen genoemde landen en Brabant.

Een goede zaak! En ook: Meer aandacht voor de problematiek van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europese landen in Brabant.

Natuurlijk, ik weet het, er komen natuurlijk ook een hoop gelukzoekers en avonturiers naar West-Europa. Maar, geef ze eens ongelijk?

 

Louis Sparidans, Grave