Baas en wethouder

  • Geboortedatum: 18-04-1899
  • Sterfdatum: 16-12-1975

 

Afgelopen week schreef ik over de KVP in Tilburg, o.a. tijdens mijn jeugd in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Bij het opzoeken van een paar fotootjes in BeeldOnline van het Regionaal Archief kwam ik toevallig ook de hiernaast staande foto van Laurent Janssens tegen (afb. 1).

Wie was Laurent Janssens? Hij was in Tilburg wethouder voor de KVP van 'Openbare Werken' van 1939 tot 1961. Maar behalve dat was hij in mijn herinnering vooral een van 'de bazen' van de Wollenstoffenfabriek Janssens van Buren NV aan de Gasthuisstraat, in de volksmond aangeduid als 'Lauwke Tod' (afb. 2).

Mijn vader (1898-1987) werkte daar namelijk ruim 50 jaar, vanaf zijn 14e tot aan zijn 65e en kreeg daarvoor indertijd twee lintjes van de Koningin, namelijk zowel bij zijn 40- als 50-jarig jubileum. Toemaar!

Het was nog de tijd waarin het verhaal in Tilburg 'ging' dat de pastoor tegen de fabrikaant zei: 'Houde gij ze mar èèrm, dan houw ik ze wel dom'.

Ik weet niks van de kwaliteiten van Laurent Janssens als wethouder ofschoon, gelet op de ruim twintig jaar dat hij als zodanig heeft gefunctioneerd, moet ik aannemen dat 'men' er tevreden over is geweest.

Maar als baas van mijn vader weet ik wel dat het 'unne goeie meens was vùr't werkvolk', zoals men dat vroeger in Tilburg uitdrukte. Daarnaast was hij, evenals mijn vader, 'unne echte bieboer' en hielden ze ook op die manier samen contact, vooral nadat ze beiden met pensioen waren.

In zekere zin was mijn vader ook met Lauwke Tod 'getrouwd'. Behalve dat hij er meer dan vijftig jaar heeft gewerkt, is mijn moeder vóór haar trouwen ook nog jarenlang dienstbode geweest bij de familie Janssens, de ouders van Laurent.

Daarom bijgaand nóg een paar fotootjes. Op afb. 3 de trouwfoto van mijn ouders uit 1923, op afb. 4 mijn moeder als dienstbode bij Lauwke Tod, ca. 100 jaar geleden en als afb. 5 een foto van mijn vader van omstreeks 1948. Mijn moeder was toen al overleden (voorjaar 1944); ikzelf was toen pas vijf jaar oud.

 

Louis Sparidans

 

Media