Gepubliceerd 30-01-2011 12:43 'Onze 'Televisietoren

  • Datering van het voorwerp: 1956

Op de grens van Loon op Zand en Tilburg, maar op Loons grondgebied aan de Finantiën. Daar staat sinds 1956 prominent de Televisietoren, die in de beginjaren net zo'n markant herkenningspunt is voor bezoekers vanuit en naar Tilburg als de nieuwe West-Point in de jaren 10 van de 21ste eeuw.

Begin jaren 50 besloot Minister Jo Cals in zijn Televisienota, dat er in het hele land vijf televisietorens moesten worden gebouwd. Om heel Nederland van het nieuwe medium Televisie te voorzien. Loon op Zand stond daar nog niet bij in de nota. In 1955 vroeg de PTT in Loon op Zand een vergunning aan voor de bouw. En in 1956 werd de zendmast op de grens van Tilburg al in gebruik genomen. Hij stond nog in 'woeste' gronden, vloeivelden en dergelijke. Duidelijk zichtbaar als een 'vuurtoren', een baken in de nacht met het rode licht aan de bovenkant

Zoals afbeelding 1 laat zien heeft de gemeente Loon op Zand zijn Televisietoren ook gebruikt als trekpleister voor de toeristen. De Heemkundekring Loon op 't Sandt liet Erik Gelevert alles uitzoeken over
'onze' toren in 2006 in het boekje "De Televisietoren een halve eeuw oud".

Eind jaren 50 en in de jaren 60 werd in Tilburg Noord pas gebouwd, het werd volgebouwd. Foto 4 toont voorbereidingen van de werkzaamheden in Noord met op de achtergrond de Televisietoren. Aanleg van wegen, woningen, flatwoningen, sporthal Drieburcht en winkel-centrum ging in snel tempo. De televisietoren was toen al niet meer overal zichtbaar, zoals voorheen. In 1959 werd de Hasseltrotonde bij de koekfabrieken van Smarius aangelegd. Van daaruit was de Televisietoren toen ook nog wel duidelijk te zien.

Vlakbij de Televisietoren is in de jaren 90 het Noorderbos aangelegd, op de voormalige vloeivelden. Die werden in de eeuwen daarvoor onder andere als 'hakhoutbos' gebruikt door leerlooiers. Ze gebruikten bv. de schoren van de eiken. Om de toen jaar werden bomen daar afgezaagd en de schors en andere onderdelen werden in de leerindustrie gebruikt.

De oude traditie van het regelmatig afzagen van bomen en deze laten uitgroeien is in het Noorderbos gehandhaafd. Om een heel praktische reden: vanwege de hoogspanningsmasten mogen de bomen in dit bos niet te hoog worden. In 2007 kreeg een gedeelte van het Noorderbos de bestemming Geboortebos. Daar kun je bij de geboorte van een kind of kleinkind een boom planten. Idee ?

 

Foto's RAT

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: televisie torens

  •   Mieke-Nelie van der Heijden
  •   1    0    0 

Reacties

John Lansberg schreef op 26-12-2017 23:10
Enige correcties van deze toren. De toren heeft zelf nooit televisiesignalen uitgezonden. Wel heeft deze toren als 'n soort van doorgeefluik (versterkerstation) gediend d.m.v. straalverbindingen. Het analoge tv signaal werd in Hilversum doorgegeven aan straalverbindingstoren (s.v.t.) & tv zender Lopik, vandaar uit naar s.v.t. Loon op Zand. Hier werd 't signaal weer doorgegeven in de richting van s.v.t. Roosendaal tot aan tv zender toren Goes. Ook de tweede richting via s.v.t. Mierlo tot aan tv zender toren Roermond. Sinds 2006 is analoge tv via straalverb. verdwenen en is opgevolgd door digitale tv en radio "Digitenne" in de volksmond die de toren in 't hoogste punt van de mast (witte rechthoekige antennes) heeft hangen. De toren heeft als adres Finantiën in Loon op Zand, maar staat volgens Google maps net op 't grondgebied van Tilburg !


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.