De Tilburgse watertoren

  • Datering van de gebeurtenis: 1896 - 2010

Toen ik begin vorige maand over de Bredaseweg wandelde, passeerde ik ook "onze" oude vertrouwde watertoren. Ik bleef er even bij stil staan en zag meteen dat het sierpleisterwerk rond de deur niet helemaal meer was, hoe het een paar jaar geleden nog geweest moet zijn.

Ik maakte er een opmerking over tegen een toevallige voorbijganger en hij bevestigde het meteen: sinds de Tilburgsche Waterleiding Maatschappij (TWM) is overgenomen door Brabant Water wordt er niet veel meer aan gedaan en trouwens, zo voegde hij eraan toe, "ut waoter smokt ôk nie mir as vruuger".

Ja, het Tilburgse water stond vroeger al bekend als "het beste water van Nederland". We zouden het eigenlijk niet via de kraan moeten verkopen, maar "gewoon", alléén maar in flesjes, net zoals ze in Spa doen, zo vertelde me destijds een medewerker van TWM, toen ik zelf al niet meer in Tilburg woonde.

Al mijmerend dacht ik terug aan mijn kinderjaren. Ik zal een jaar of zes/zeven zijn geweest toen ik, in mijn herinnering, er voor de eerste keer langs wandelde "meej onze pa". Ik weet nog dat ik vroeg: waarom zit er een deur in de toren? Als die open gaat, dan stroomt toch zeker al dat water naar buiten!

Wij hadden thuis maar één kraantje, boven de gootsteen op de hoek van het aanrecht. Dat was het goedkoopst. Je had dan geen meter in huis en betaalde voor het waterverbruik over een heel jaar niet meer dan tien gulden. Een tientje per jaar, voor het gehele waterverbruik, en dan voor zo'n goei water! Toch eens kijken wat we tegenwoordig per maand aan Brabant Water betalen .......

Terug naar mijn wandeling langs de Bredaseweg: het blijft tóch een mooie watertoren! Ook al wordt er boven niet meer àl dat water in een immens groot vat opgeslagen, zoals vroeger.

Bijgaand nog een paar fotootjes die ik van internet heb "geplukt", o.a. bij Wikipedia.

Louis Sparidans, Grave

Tilburg Wiki:

Media