Kromhoutkazerne

  • Datering van de gebeurtenis: 1909 resp. 2010

Gisteren schreef ik over mijn bezoek (enkele weken geleden) aan het verrassende Kromhoutpark op het terrein van de voormalige Generaal-Majoor Kromhoutkazerne, zuidwaarts van de Bredaseweg gelegen, ongeveer schuin tegenover de watertoren, in ZW-richting.

De kazerne omvatte vroeger een behoorlijk complex, bestaande uit meerdere gebouwdelen waarvan thans alleen nog het vroegere hoofdgebouw bewaard is gebleven. Behalve door de Bredaseweg werd het ook ingesloten door de Korenbloemstraat, de Ruijsdaelstraat en de Diepenstraat.

De kazerne zou vorig jaar honderd jaar oud zijn geworden, ware het niet dat e.e.a. in de jaren 1989/1990 grotendeels werd gesloopt.

Het was een zogeheten cavaleriekazerne; denk daarbij aan een militaire eenheid die zich te paard voortbeweegt (ruitervolk/paardenvolk) in tegenstelling tot een infanterie-eenheid waarbij de soldaten in beginsel te voet gaan. Overigens, in het begin van de twintigste eeuw raakte steeds meer de tank in zwang, in plaats van het gebruik van paarden.

Toch dankte de kazerne zijn naam aan een "echte paardenman", generaal-majoor David Kromhout die leefde van 1845 tot 1927 en toentertijd bekend stond om zijn grote organisatorische verdiensten, alsmede zijn supervisie over o.a. een zogenoemd 'rijks-hengsten-veulen-depot' (wat een naam!)

In latere jaren werd het een kazerne voor de artillerie en voor de Aan- en Afvoertroepen, waardoor er vanaf 1971 een Militaire Rijschool gevestigd is geweest, waar militairen leerden om te gaan met legertrucks. Dit leidde tot een vertrouwd stadsbeeld in Tilburg, zij het dat zulks af en toe ook voor overlast zorgde, heb ik me laten vertellen.

Zelf ben ik een pacifist, dus u zult begrijpen dat ik bovenstaande informatie praktisch geheel van internet heb 'afgehaald', w.o. van Wikipedia.

Bijgaand nog een paar afbeeldingen van vroeger via BeeldOnline, alsook van het thans nog bestaande hoofdgebouw, een rijksmonument.

Louis Sparidans

Tilburg Wiki:

Media