Gepubliceerd 01-12-2010 13:36 Kromhout, na het exerceren

  • Datering van de gebeurtenis: Van rond 1950 via 1991 naar 2010

 

Begin vorige maand wandelde ik vanaf de klokkenluiderskerk aan de Ringbaan West (laat ik 'm zo maar noemen, dan weet iedereen welke kerk ik bedoel) richting stad. Wat een verrassing! Wat een metamorfose! Ruim veertig jaar geleden was ik voor het laatst daar in de buurt, toen er nog een zus van me in de omgeving woonde die nadien naar Eindhoven verhuisde.

In die jaren was er nog een kazerne in vol bedrijf, de Kromhoutkazerne, waar tussen het hekwerk door, een exercitieterrein te zien was.

Maar nu liep ik daar 'ineens' door een park, met een moderne rechthoekige vijver met een merkwaardig eiland er in alsmede grasvelden rondom, bedekt met een prachtige herfsttooi aan bladeren, afkomstig van oude maar statige platanen. En tussendoor chique appartementencomplexen die, blijkens een bord dat ik daar aantrof, urban villa's worden genoemd.

Is er dan helemaal niets meer over van de oude kazerne?

Jawel, er staat nog steeds het oude hoofdgebouw met wachttoren, dat je vroeger goed kon waarnemen vanaf de ingang aan de Diepenstraat, niet ver van de watertoren aan de Bredaseweg. Verder op het terrein ben ik in mijn jeugdjaren, rond 1950, nooit gekomen. Je mocht daar uiteraard niet 'zomaar' op!

Ik herkende tijdens mijn wandeling meteen de karakteristieke buitenkant van het hoofdgebouw, vooral de markante toren uiteraard. Wat nu de bestemming van het gebouw met toren is, heb ik niet kunnen ontdekken. Niets wees er aan de buitenkant op en vanwege een aanhoudende regen was ik op dat moment helemaal alleen in het park en kon ik het aan niemand vragen.

Het Kromhoutpark, zoals het nu heet. Het blijkt al in 1991 te zijn aangelegd. In 1996 werd het ontwerp (van Bureau B+B te Amsterdam) bekroond met de "Bronzen Bever", een prijs voor landschapsontwerp, zoals ik las op het info-bord aan de vijverrand.

Bijgaand enkele fotootjes die ik er maakte, alsook enkele afbeeldingen van de kazerne in vroegere tijden, via BeeldOnline.

 

Louis Sparidans, Grave

 

Tilburg Wiki:

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Generaal-majoor Kromhoutkazerne Kromhoutkazerne Kromhoutpark (Tilburg) wandeling

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    1 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media

Gerelateerde verhalen