De mooiste lantaarnpaal van Tilburg

  • Datering van de gebeurtenis: 1902 - 1924 resp. 2010

Dit wordt géén belangrijk verhaal. Toen ik namelijk een week of zes geleden door Tilburg wandelde viel me nevenstaande lantaarnpaal op. Hij staat aan de zuid-oostzijde van de Heikese kerk en eigenlijk verbaasde het me vooral dát ie er nog steeds staat!

Het is waarschijnlijk wel de mooiste lantaarnpaal in Tilburg en hij stond ook al zo te pronken tijdens mijn jeugdjaren, zo'n zestig jaar geleden. Hij heeft alle veranderingen kunnen weerstaan en zou veel "kunnen vertellen" over wat er allemaal om hem heen is geschied.

Maar (gelukkig voor alle modernisten in Tilburg): lantaarnpalen praten niet.

Het is overigens niet "zomaar" een lantaarnpaal, want bij het RAT las ik dat ie vroeger op d'n Heuvel stond als monumentje ter herinnering aan burgemeester Jansen. In 1902 werd ie daar onthuld.

Hij stond daar op de plaats waar vroeger het standbeeld van Willem II stond (op de oorspronkelijke plaats vlakbij de Lindenboom), maar toen Tilburg dit beeld voor een habbekrats kon overnemen van de Gemeente Den Haag, moest de lantaarnpaal wijken en kwam ie in 1924 terecht bij de Heikese kerk.

Bijgaand twee fotootjes van mezelf en als afbeelding 3 de lantaarnpaal op d'n Heuvel in 1918 resp. als afbeelding 4 bij de Heikese kerk in 1955 (beide via BeeldOnline).

Louis Sparidans, Grave

Media