Gepubliceerd 10-11-2010 17:50 Het Odulphuslyceum in de jaren vijftig

  • Datering van de gebeurtenis: Midden jaren vijftig (van de 20e eeuw)

Vorige week vrijdag maakte ik bijgaand fotootje van de hoofdingang van het Sint Odulphuslyceum. Ik liep er toch toevallig langs en ofschoon alles in de omgeving is veranderd, ziet dit er nog precies hetzelfde uit als toen ik, midden jarig vijftig, "op het Odulphus" zat.

Verder herinnerde me afgelopen vrijdag weinig nog aan de Lange Schijfstraat van 55 jaar geleden, behalve het kerkhof dan.

Terwijl ik de foto maakte stapte er een hippe jonge dame op me af. Ze was net uit haar auto gestapt om naar de ingang toe te lopen. Ze vroeg of ze me kon helpen, of ik iemand zocht. Nee, antwoordde ik, ik heb vroeger op deze school gezeten. Hé, zei ze, leuk, ik ben er nu lerares. Fijne dag nog!

Ze had mijn dochter kunnen zijn! Ik zou best nog eens een dagje bij haar in de klas hebben willen zitten. Wij hadden vroeger namelijk alleen mannelijke leraren, want toen was het immers nog uitsluitend een jongensschool.

Zodoende kwam het dat ik nog eens probeerde me te herinneren wie ze ook weer waren. "De kale Jan", oftewel Janbroers voor Frans. Wat kon ie streng zijn, vooral voor zijn eigen zoon! Ze woonden aan de Ringbaan Oost, tegenover de Sacramentskerk. En "Fransje" Woltring (een vrijgezel) voor Scheikunde. Hij woonde in Den Bosch. Ach, wat had ik vaak met hem te doen, ofschoon ik zelf ook wel schuld had aan de wanorde in de klas. Wanorde? Het was meer complete chaos!

Maar ook leraren als "Pa" Reijs, Vonk, van Baars, Dekkers, Weenen, van der Linden, allemaal prima kerels! Toen ik pas op Odulphus kwam, was de Haas er nog rector, later opgevolgd door Brands.

Ik "zag" ze allemaal weer voor me, toen ik al mijmerend, boven de ingang, naar de lerarenkamer van destijds staarde totdat ..... er een auto links van me, me "wakker" claxoneerde. Hij moest de poort uit. Daar zat wél nog een man achter het stuur!

Daarna ben ik ook maar doorgelopen, terug naar de realiteit van alledag. Wat een rotzooi voor de deur! Moet de weg nu wéér open?

Louis Sparidans, Grave

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Sint Odulphuslyceum

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.