Standbeeld Bisschop Bekkers

  • Datering van de gebeurtenis: 27 juni 2010

Amper een uur nadat ik vanmorgen een stukje plaatste op deze site met als titel "Bisschop Bekkers", zulks naar aanleiding van het standbeeld van hem naast de Heikese kerk dat ik onlangs, bij toeval, fotografeerde, kreeg ik al een reactie. Of ik niet wist dat dit standbeeld pas nieuw is ?

Nee, maar nu intussen wel. Ik had natuurlijk vooráf moeten googlen. Inderdaad, het bronzen beeld van "de bisschop" blijkt nog niet eens zo lang geleden te zijn onthuld, om precies te zijn op 27 juni j.I. Het blijkt te zijn vervaardigd door de beeldhouwer Eugène Peters en is een geschenk van "Stichting Jacques de Leeuw" aan de Tilburgse parochie Binnenstad. Een aardige geste!

Wie was of is Jacques de Leeuw, denk ik dan. Jacques (J.A.M.) de Leeuw blijkt de oprichter te zijn geweest van "Audax", een belangrijke speler in het Nederlandse en Belgische medialandschap, met in totaal meer dan duizend medewerkers. Jacques heeft een groot gedeelte van zijn jeugd in en rond de Heikese kerk doorgebracht en blijkt op deze manier "iets te hebben willen terugdoen".

Hij heeft daarmee, las ik o.m. willen aansluiten bij de waarden die bisschop Bekkers ook zo na aan het hart lagen, namelijk: dicht bij de mensen staan en voorzien in de behoeften van mensen en de ontwikkeling van de jeugd.

Na de onthulling blijkt het standbeeld zelfs te zijn ingezegend door de huidige bisschop van 's Hertogenbosch. Er kan dus niks meer misgaan!

Wat ik ook nog las: In 1999 is bisschop Bekkers uitgeroepen tot "katholiek van de twintigste eeuw". Dat heb ik destijds gemist, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. Waren alle bisschoppen maar zoals hij, denk ik dan terwille van alle katholieken die daar waarde aan hechten .....

Dus, ere wie ere allemaal toekomt!

Louis Sparidans, Grave