Bisschop Bekkers

  • Datering van de gebeurtenis: Anno 2010 resp. vijftig jaar geleden

Twee weken geleden liep ik tijdens een wandeling ook langs de Heikese kerk. Doordat ik al vijftig jaar niet meer in Tilburg woon, is dit voor mij geen alledaagse aangelegenheid. Het is alweer geruime tijd geleden dat ik daar voor het laatst eens was bij gelegenheid van een uitvaart.

Nog niet eerder zag ik daardoor, opzij van de kerk, een standbeeld van bisschop Bekkers staan; zie bijgaand het fotootje dat ik er van maakte.

Natuurlijk, ik weet dat Bekkers, voordat hij bisschop werd, een tijdje pastoor is geweest van de parochie 't Heike; dus écht verbaasd was ik niet. Ook weet ik dat in Sint Oedenrode een standbeeld van hem staat. Dat is immers zijn geboorteplaats.

Nog niet zolang geleden volgde ik op de autoradio een vraaggesprek over Monseigneur Bekkers vanuit een bejaardentehuis en alle reacties waren min of meer van dezelfde inhoud: zo'nne goeie bisschop hebben we nadien nooit meer gehad! Ofschoon naderhand Bluyssen "ook ginne slechte was", voegde er een man aan toe.

En inderdaad, ik herinner me het ook nog. Bisschop Bekkers, ook al was hij niet eens zo lang bisschop (van 1960 tot 1966) was zeer geliefd bij de gelovigen in het Bossche bisdom en misschien nog wel extra in Tilburg.

Het was een man die, anders dan de meeste bisschoppen nadien in Nederland, tússen de mensen stond. Geen voetstuk voor hem, geen belerende uitspraken waaruit zou moeten blijken dat alléén de RK Kerk het bij het rechte eind heeft, maar iemand die twijfels kende en wees op de gewetensvrijheid van de mensen en hun eigen verantwoordelijkheid.

Hij zag de mensen voor "vol" aan. Zou dat voor de huidige bisschoppen in Nederland (maar ook in België) óók niet veel beter zijn?

Louis Sparidans, Grave