De steile wand

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren vijftig van de vorige eeuw

Laatst sprak ik met "unne Udenhouter" over de kermissen in Tilburg in onze jeugd. Aanleiding was een motorcrosswedstrijd die in de buurt werd gehouden, waar we overigens beiden (tegenwoordig) van gruwen. Hoe anders was dat "vruuger". En met vruuger bedoel ik een kermis in Tilburg in de jaren vijftig.

We waren in die jaren beiden nog een puber, maar wat waren we onder de indruk van met name één attractie: de steile wand!

De steile wand was een attractie voor mannen, "stoere mannen" die uit waren op herrie, stank, gevaar én het opsnuiven van benzine- en uitlaatdampen. Twee tot drie motorrijders reden met "duizelingwekkende vaart" in het rond tegen een cirkelvormige loodrechte wand, waarbij de toeschouwers van bovenaf het spektakel aanschouwden.

Het leek eigenlijk nog het meest op een soort grote ronde ton. En om de mensen binnen te lokken werden tijdens de pauzes de ronkende motoren getoond op rolbanken, vóór de tent.

Een enkele keer werd zelfs een van de toeschouwers uitgenodigd en altijd was er wel een stoere knaap die ook graag op het podium wilde staan te ronken. Of was het "afgesproken werk" ?

Het was nog de tijd dat men zich niet bekommerde om walmen van blauwe uitlaatgassen resp. de rijkelijke uitstoot van CO-2 en van mondkapjes had uiteraard niemand ooit gehoord. Integendeel, alles werd "met volle teugen" ingeademd en opgesnoven.

Ach, voor één keer per jaar was het als toeschouwer ook niet zo erg maar hoe zal het die motorrijders zelf zijn vergaan? Ineens was het afgelopen met die steile-wand-attractie en ik heb het naderhand ook nooit meer terug gezien.

Louis Sparidans, Grave

Tilburg Wiki:

 

Media