Op bedevaart naar Bokhoven

  • Datering van de gebeurtenis: Midden jaren vijftig (van de 20e eeuw)

Vanmiddag was ik in het kerkje van Bokhoven in verband met een uitvaartdienst. Bokhoven, gelegen tussen Engelen en Heusden is een prachtplaatsje!

Ik was er lang niet meer geweest maar eenmaal in de kerk, herinnerde ik me meteen weer hoe het was toen ik als 16- of 17-jarige vanuit Tilburg op een zonnige zondagmiddag, op de bromfiets, er op bedevaart ging.

Nou ja, bedevaart? Het was meer een uitje om mijn "Victoria" uit te proberen, een stevige fiets met een hulpmotortje opzij van het achterwiel. De overbrenging gebeurde met behulp van een ketting op de achternaaf. Een tweetaktertje met een benzinetankje van 2,5 liter, maar daar kon je dan zeker 150 km mee rijden! Zie een van bijgevoegde fotootjes.

Maar toch, je bent jong en je wilt wat, dus ..... waarom niet naar Bokhoven?

Bokhoven stond toen namelijk (al) bekend als een bedevaartplaatsje ter ere van de Heilige Cornelius. Sint Knillis, zeiden we in Tilburg. Er stond daar een beeld van hem in de kerk en je kon er gewijd Corneliuswater krijgen wat overal goed voor was, o.a. tegen stuipen, vallende ziekte, rheumatiek en andere kwalen.

Ze verkochten er ook gewijde Corneliusmedailles en als ouders zo'n medaille onder het hoofdkussen van hun kinderen legden, kon bedplassen worden voorkomen; wat wil je nog meer? Met name "zigeuners" geloofden daar "heilig" in.

Ik had nergens last van, alleen de bougie van mijn bromfietsmotortje sloeg weleens vet, maar daar had ik schuurpapier voor bij me.

Het was destijds een leuke zondagmiddag en vanmiddag zat ik daar tijdens de uitvaartmis weer aan te denken.

 

Louis Sparidans

 

Media