Creatief met kurk

  • Datering van de gebeurtenis: De jaren veertig en vijftig resp. deze week

Een minder goede herinnering uit mijn jeugdjaren in Tilburg gaat over creatief bezig zijn. Buiten wat plak-, knip- en vlechtwerk tijdens de oorlogsjaren op de bewaarschool van de zusters in de Nijverstraat, heb ik niet de ervaring dat het nadien nog veel werd gestimuleerd, noch op school noch thuis.

Er waren natuurlijk ook veel minder materialen voorhanden en als je er wat voor zou hebben moeten kopen vond men het al gauw "zonde van het geld".

Later, op de middelbare school, werd al snel de vraag gesteld "Hedde gij niks beters te doen" of "moette gij nie leren" ? Hierdoor werd veel creativiteit vaak al in de kiem gesmoord.

Als algemene opvatting in de na-oorlogse jaren gold in Tilburg al gauw dat bezigheden vooral nuttig moesten zijn. Daardoor werd er vaak ook wat neerbuigend gedaan over kunstenaars. Men moest werken voor de kost, vond men als regel en daar hoorde kunst eigenlijk niet direct bij.

Sommigen vonden daardoor al gauw dat kunstenaars maar een stelletje lanterfanters waren, die "te beroerd" waren om te werken. Geen mooi tijdsbeeld, maar het moet gezegd worden, zo was wel de heersende opvatting onder veel Tilburgers in de na-oorlogse jaren van pakweg 1945 tot 1960.

Gelukkig is dat allemaal veel ten goede veranderd. We zagen het al tijdens het opgroeien van onze eigen kinderen maar tegenwoordig nóg meer bij onze kleinkinderen. Creatief bezig zijn staat heden-ten-dage hoog in het vaandel en op de TV wordt er veel ruimte voor ingelast. Het hoeft niet allemaal kunst te zijn, als het je maar voldoening geeft en (soms) ook nog waardering of bewondering bij anderen oplevert.

Ik moest er eerder deze week aan denken toen we tijdens een fietstocht vanuit d'n Udenhout rond de Loonse en Drunense duinen bijgaande kater in de voortuin van een boerderij aantroffen (zie foto). Helemaal vervaardigd uit de kurken van wijnflessen! Wie zou er al die wijn hebben opgedronken? Had ik mijn kurken nu ook maar bewaard!

 

Louis Sparidans, Grave